Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: I Bradenton började båda MFF-resorna till Champions League

Okej, bilden är kanske inte helt entydig. Men låt oss ändå påstå att Malmö FF återvänder till ett vinnande koncept.
Det blir alltså femte gången som Malmö FF förlägger sitt träningsläger på IMG Academy i Bradenton, strax söder om Tampa i västra Florida.
Båda åren MFF gått till Champions League har lägren varit där. Det kan väl sägas vara ett vinnande koncept?
Två allsvenska guld har också börjat sin resa borta i Florida.
MFF-New England Revolution.1-1Lagen går in innan match och här är det Simon Kroon, Simon Thern, Markus Halsti och Magnus Eriksson.Bild: Lars Dareberg
Entusiasmen var stor de första åren MFF var på den stora idrottsanläggningen som är en träningsskola i en lång rad idrotter. För oss är nog grundaren Nick Bollettieris tennisskola den mest kända, men här finns internatskola och träning för sporter som baseboll, basket, golf, fotboll också. Plus att andra idrotter - inte minst amerikansk fotboll - har camper här inför säsongerna.
Faciliteterna är enormt fina, med gott om träningsytor, gym, relax i form av pool och så vidare.
2014 flög Markus Rosenberg direkt till Bradenton och skrev på för Malmö FF bredvid poolen.
Bild: Lars Dareberg
Senaste året MFF var där fanns ett missnöje med kvaliteten på fotbollsplanerna - vilka tidigare år varit alldeles utmärkta. Sannolikt hade detta att göra med att den delen av anläggningen var under ombyggnad. IMG Academy är under ständig utveckling, ett år när vi kom dit stod där plötsligt en riktig arena för vår typ av fotboll.
Det fanns möjligen också till slut en viss mättnad, då många spelare varit där ett antal gånger. Plus att resan medför en stor tidsskillnad (sex timmar) vilket påverkar kroppen en del under de första dagarnas träning.
Vädret är ju en minst sagt viktig faktor vid träningsläger. Att man drog till USA berodde inte till så liten del på ett katastrofalt läger i Benidorm 2011. Inte bara för att man fick veta att klubben gått 30 miljoner back när man kom ner och tränaren Roland Nilsson var på glid till FC Köpenhamn. Det regnade och regnade och regnade. Plus att det var kallt på boendet och många spelare blev småkrassliga. Så mycket att göra fanns inte heller.
Vädret de första åren i Florida var perfekt. Tredje året något sämre och fjärde året var det faktiskt småkallt och lite regnigt med Florida-förhållanden som måttstock.
Därför drog MFF 2016 till Dubai. Fick vädermässigt perfekta förhållanden, spelarna var nöjda med boenden och aktiviteter, men matchplanen låg långt ut i öknen och var av dålig kvalitet - plus att många supportrar rasade mot resmålet. Det stod nog ganska snabbt klart efteråt att det var uteslutet att återvända dit.
På något sätt upprepar sig historien. För i år åkte MFF på två spanska läger. I Salou, strax söder om Barcelona, var det kallt, blåsigt och helstängt (helt off season) i slutet på januari. Maten - som är viktig på ett läger - var heller inte riktigt av önskad standard, om jag förstått det hela rätt. I Marbella några veckor senare var det förvisso några grader varmare, men regn ställde till det igen och solen lös bara sporadiskt.
Det enda rimliga alternativet som är vädersäkert i Europa är Kanarieöarna i februari, men jag förmodar att där är det svårt att hitta rätta träningsmotståndet.
Här en kort uppdatering kring lägren från 2011, resultat, och vad de ledde till.
2011 Benidorm, Spanien
Tränare: Roland Nilsson (ersattes av Rikard Norling i slutet av maj). MFF slutade 4 i allsvenskan och gick till Europa League.
Matcher: Spartak Moskva-MFF 2-1, MFF-Rapid Bukarest 0-0, MFF-Sportul 0-1.
2012, Bradenton, Florida, USA
Tränare: Rikard Norling. MFF slutade trea i allsvenskan.
Matcher: DC United-MFF 1-1, Columbus Crew-MFF 1-2.
2013, Bradenton, Florida, USA
Tränare: Rikard Norling. MFF tog allsvenskt guld. Åkte ut i tredje kvalomgången till Europa League.
Matcher: DC United-MFF 1-1, New York Red Bull-MFF 3-2.
2014, Bradenton, Florida, USA
Tränare: Åge Hareide. MFF tog allsvenskt guld. Avancerade till gruppspel i Champions League.
Matcher: MFF-New England Revolution 1-1, MFF-Columbus Crew 0-1.
2015, Bradenton, Florida, USA
Tränare: Åge Hareide. MFF slutade femma i allsvenskan. Avancerade till gruppspel i Champions League.
Matcher: Tampa Bay Rowdies-MFF 0-3, DC United-MFF 0-1.
2016, Dubai
Tränare: Allan Kuhn. MFF tog allsvenskt guld.
Matcher: FC Köpenhamn-MFF 1-0, MFF-Midtjylland 1-1.
2017, Salou och Marbella, Spanien
Tränare: Magnus Pehrsson. MFF tog allsvenskt guld, ut direkt i kvalet till Champions League.
Matcher, Salou: MFF-Östersund 0-2, MFF-Sirius 3-1. Marbella: MFF-Molde 1-1.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Malmö FF 24 oktober
Gå till toppen