Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare på Lomma ridklubb kan bli Årets Eldsjäl

Ridläraren Carina Espegren kämpar för att alla barn och ungdomar som kommer till Lomma Ridklubb ska må bra och känna sig sedda. Nu är hon en av finalisterna med chans att bli utsedd till Årets Eldsjäl.

Carina Espegren, Lomma Ridklubb, är finalist i Årets Eldsjäl, kategorin kamratskap.Bild: Pressbild/Folkspel
För två år sedan flyttade Carina Espegren med sin familj från Sundsvall ner till Skåne. Uppe i Sundsvall hade hon länge jobbat som ridlärare och drivit flera barn- och ungdomsprojekt. När hon började jobba på Lomma Ridklubb tog hon med sig engagemanget in i den nya föreningen.
– Jag har huvudet fullt med idéer om hur man kan utveckla verksamheten och hitta på nya saker, säger Carina Espegren.
I Lomma har hon bland annat dragit igång vänskaps- och antimobbningsprojektet Ryttarvänner. Ryttarvännerna fungerar ungefär som kamratstödjare, och rör sig runt i stallet och hjälper de barn som behöver det.
– De fungerar också som lite extra kompisar om någon verkar vara ensam.
Carina Espegren har också infört något som hon kallar för fjärilskurser, där barn som är blygare än andra får chans att utvecklas och ta plats i sin takt.
– Ibland ser man att några barn är lite extra rädda eller nervösa, och då brukar de och föräldrarna få frågan om de vill gå en fjärilskurs. Där får man känna att man faktiskt kan. Vissa barn behöver lite längre tid på sig innan de vågar göra saker.
– Några av de som har varit fjärilsbarn från början har sedan gått vidare och blivit ryttarvänner. De får en chans att bygga vidare och många har blivit riktigt tuffa.
Utan att Carina Espegren visste om det nominerade hennes dotter henne hon till priset Årets Eldsjäl, som utses av organisationen Folkspel. I förra veckan fick hon veta att hon blivit utvald som en av fyra finalister med chans att vinna kategorin ”kamratskap”.
– Först förstod jag inte hur stort det var, men nu känns det jätteroligt.
Var kommer ditt driv ifrån?
– Det vet jag inte riktigt Men jag tycker om att jobba med projekt och se en utveckling. Jag har tidigare varit jourhem i Sundsvall också så jag tycker om att jobba med barn och se dem växa.
– Mitt motto är: allting går utom små barn och tennsoldater.
I mars avgörs vem av de nominerade finalisterna som tar hem titeln Årets Eldsjäl. Priset delas ut på den stora Eldsjälsgalan. Fram till dess kan de som vill rösta på de olika kandidaterna.
Fler nyheter från Lomma hittar du på Facebooksidan Här i Lomma.
Gå till toppen