Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Märkning för återanvända möbler vann innovationstävling i Malmö

Inredningsbranschen är mycket slit och släng. Det vill en intressegrupp inom arkitektur och affärsutveckling ändra på. Under en tvådagarsutmaning i Malmö togs åtta nya idéer fram. Skarpast av dem var en märkningstjänst.

Åtta slumpmässigt sammansatta grupper presenterade sina inredningsinnovationer för en jury på Studio i Malmö.Bild: Lars Brundin
– När en affärslokal ska anpassas till nya hyresgäster hamnar ofta all inredning huller om buller i containrar. Marknaden saknar lösningar för återbruk. Produkter som är i bra skick slängs, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Link arkitektur.
Arkitektbyrån är en del av plattformen 100-gruppen. Gruppen arbetar för branschgemensamma riktlinjer och förutsättningar för hållbara interiörer både när det gäller nya produkter och återbruk. Som ett led i denna strävan arrangerades en branschutmaning kallad Re:invent & Re:make hackathon.
– Förvaring och logistik är en stor utmaning för återbruk av större mängder inredning. Vi behöver ett sätt att synliggöra produkterna när de har tagits från sin plats, branschövergripande initiativ med affärsmodeller på industriell nivå som erbjuder samarbeten mellan olika företag, säger Ivana Kildsgaard.
Just dessa problem hittade den vinnande gruppen i utmaningen en lösning på. Deras innovation är en fysisk symbol kallad Re:markable som visar att en produkt återanvänds. Symbolen kombineras med en varumärkning, troligen ett chip med en id-kod, för att kunna spåra varje produkt och spara information om utseende, material och historik. Alla varor och informationen om dem samlas i ett digitalt produktregister som är öppet för sökningar.
En idéskiss av varumärkningen Re:markable.
Gruppen får 25 000 kronor och möjligheten att lämna in en affär- och marknadsplan om en månad. Om juryn faller även för den så får gruppen ytterligare 25 000 kronor i ett startup-stöd.
Bland tävlingsbidragen som konkurrerade med Re:markable fanns ett koncept med möbelmoduler av spånskivor som kan sättas ihop till bord, hyllor eller sittmöbler efter behov. Men de digitala lösningarna för inventering och återbruk dominerade tävlingen i Malmö.
– Jag tror att det är på grund av att problematiken är så stor. En enskild produkt eller lösning hjälper inte när problemet är på industriell nivå. Vi måste göra gamla produkter lika lätta att hitta och skaffa sig som nya. För att nå dit måste vi exempelvis lagra information om hur en stol ser ut och vilka material den innehåller. Modellen med märkningen är lätt att acceptera, man kan jämföra med matindustrin, säger Ivana Kildsgaard.
Fakta

De vann

Gruppen bakom varumärkningen Re:markable består av Anna Gudmundsdottir, Gina Wiklund, Liv Andersson, Paulina Björk och Fares Younes.

Fakta

De arrangerade

• Initiativet till Re:invent & Re:make kommer från ett flertal medlemmar i 100-gruppen – ett nationellt nätverk för hållbara och cirkulära interiörer. Projektpartners för höstens två hackathons, ett i Stockholm och ett i Malmö är Link arkitektur, IVL Svenska Miljöinstitutet, Altitude Meetings, Epicenter Stockholm, Kompanjonen, RP, Bjerking, Green Furniture, Nordic Green Design, Sustainable Innovation, Sustainable Business Hub, Trendstefan och Tema.

• Re:invent och Re:make hackathons genomförs inom ramen för innovationsprogrammet RE:Source som är finansierat av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Gå till toppen