Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Ett betyg betyder så mycket.

För ensamkommande ungdomar har gymnasiestudier blivit ett sätt att få stanna i Sverige.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Betygshets kan se olika ut.
Sedan den 1 juni i år gäller att ensamkommande ungdomar kan få uppehållstillstånd i upp till fyra år för att gå på gymnasiet. Men då gäller det att komma in. Och att sköta sina studier.
I annat fall väntar kanske en enkel biljett tillbaka till – oftast – Afghanistan.
Följden, inte omöjlig att förutse, har blivit att både elever och lärare känner en enorm press. Eleverna för att de måste klara studierna, lärarna för att deras betyg i praktiken avgör ungdomarnas öde.
"Vi lärare tycker att det är jobbigt med det faktum att vår betygsättning kan innebära en deportation för vissa elever", säger Jimmy Bergkvist, lärare i Eskilstuna, till SVT.
Under riksdagsdebatten inför beslutet hävdade Maria Ferm (MP) att "lagförslaget kommer att öka tryggheten och göra det enklare för nyanlända barn och ungdomar att fokusera på sina studier".
För eleven Bahram Rahmani i Eskilstuna stämmer det inte. "Jag kan inte sova och tänker mycket i stället för att plugga", säger han till SVT.
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, bekräftar att många av de ungdomar som berörs reagerar på likartat sätt. Och det är inte bara eleverna som känner pressen.
"Jag vet lärare som går till jobbet och när de sen går ut ur klassrummet så bryter de i stort sett ihop för det är så jobbigt att se ungdomar må så dåligt", berättar Fahlén.
Sommarens lagändring var en följd av övergången till tillfälliga uppehållstillstånd efter flyktingvågen hösten 2015. Missnöjda med vissa konsekvenser öppnade politikerna en bakdörr i systemet som gjorde det ännu mer oförutsägbart.
Regeringen kan sägas ha – i praktiken – lagt över ansvaret för vem som ska få stanna i Sverige från Migrationsverket och migrationsdomstolarna till skolorna och lärarna.
Det är ingen rimlig ordning.
Gå till toppen