Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tjejjouren ordnar temadag om sociala medier

Proffsworkshops om poddar och Youtube varvas med viktig information om trakasserier på nätet och peppig musik. På lördag bjuder Tjejjouren i Lund in unga till evenemanget #NoFilter.
– Jag tror att det blir en härlig stämning med mycket boost, säger Manuela Rossing på Tjejjouren.

Lundabandet The Tits avslutar temadagen om sociala medier. "Vi vill synas och lyfta tjejer och ickemän, samt allt och alla som inte får lov att synas i samhället" förklarar medlemmarna Tenke Selma Modéer Wiking, Sofie Nilsask

 och Livia Liedholm

.Bild: Pressbild
Evenemanget äger rum på Hemgården på lördag den 28 oktober mellan klockan 15 och 20, och vänder sig till alla unga runt 13-20 år oavsett könsidentitet. Programmet är gratis, tack vare samarbetet med Hemgården och stöd från Lunds kommun och Brottsoffermyndigheten.
– Vi vill uppmärksamma sociala medier som en plattform som är lika viktig för unga som den övriga verkligheten. #Metoo-kampanjen har visat på dubbelheten i det som händer där: det finns både en stor kraft som vill förändra men samtidigt sker mycket hot och trakasserier just online, säger Manuela Rossing, projektledare på Tjejjouren som tillsammans med flera ideellt engagerade har satt ihop programmet.
Manuela Rossing, samordnare, och Agnes Simonsen, ordförande, för Tjejjouren i Lund.Bild: Sofie Ward
Eftermiddagen inleds med att Karin Andén Af Sandeberg och Anna Norelius som gör podcasten "Psyksmart" bjuder på tips för alla som vill komma igång och podda. Deltagarna i workshopen får också möjlighet att spela in sin egen mini-podd som sedan läggs ut som ett specialavsnitt av "Psyksmart".
Sedan berättar projektledaren Sara Duarte och juristen Nina Arvidsson på Malmö mot Diskriminering om vilka rättigheter du har om du utsätts för trakasserier online, innan komikern Shanthi Rydwall-Menon berättar hur du blir en youtuber.
– Vi har försökt få en bra spridning mellan kultur och lärorik "hands on"-information, och bjudit in personer som kan inspirera och vara förebilder. Som Ebba Nilsson som är kroppsaktivist och instagrammare, Jenny Nguyen som är antirasist och startade #openstockholm på Twitter, och scenkonstkollektivet Potato Potato vars föreställning "I'm her(e)" handlar om tjejers utrymme att uttrycka sig, berättar Manuela Rossing.
"I am her(e) – en berättelse om det nya flickrummet" på Youtube av Potato Potato Scenkonst. Under temadagen hålls en workshop där deltagarna får möta karaktären Ara och lyssna på skådespelarens Maria Grudemo El Hayek och regissören Linda Forsells berättelse om arbetet med att skapa pjäsen.Bild: Julia Lindemalm
– Skrivkollektivet Trosa & Lyrik läser poesi om sociala medier som de skrivit just för oss, och det blir en peppig spelning med The Tits från Lund.
Varför kallar ni evenemanget #NoFilter?
– Det är ju en hashtag som används för att skriva att något på sociala medier är "oredigerat" eller inte har något extra snyggt filter. Men samtidigt används det ju ofta om något som redan är särskilt snyggt eller vackert, en cool sminkning eller vacker solnedgång, förklarar Manuela Rossing.
– Vi tyckte att det fanns en spännande dubbelhet i att använda det som namn på eventet – att det vi lägger upp ofta redan är en "snyggare" version av verkligheten och att det på sociala medier kanske inte finns något som är "utan filter".
Kommer nätkampanjen #metoo att märkas under temadagen?
– Den är ju ett fenomen som är ett exempel på hur sociala medier kan användas. För oss handlar det om en verklighet vi tyvärr känner till alltför väl.
– Den här veckan har varit omtumlande för många och händelser kan komma komma upp till ytan igen. För den som drabbas av sexuella trakasserier och sexuellt våld är det viktigt att veta att vi finns och kan stötta, och att det inte är ens eget fel.
– För oss är det viktigt med opinionsbildning och att vara ute på skolor och prata om det här.
Hela programmet "No Filter - Temadag om sociala medier" finns på Facebook.
Gå till toppen