Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag vill hjälpa andra idrottare"

Den egna kampen för att kunna hålla elitidrottandet vid liv väckte entreprenörsandan. Nu kombinerar brottaren Alexander Bica arbetet mot OS med att hjälpa andra idrottare att kunna satsa på sina mål.

"Brottningen, träningen, utmaningarna, pressen och allt vad det innebär har format mig till den människa jag är idag och därför är det är en så stor och viktig del av mitt liv. Det är en mentalitet man tar med sig vidare i livet och man lär sig att aldrig ge upp. Jag älskar det!"Bild: Irina Bernebring Journiette
Vad krävs för att jag ska bli bäst i världen på brottning? Frågan är Alexander Bicas. Året är 2016 och han har precis förlorat en SM-final. Svaret han kommer fram till är tid: Tid att köra tio träningspass i veckan, att återhämta sig, att åka på läger. Men hur får man det att funka samtidigt som man måste ha ett heltidsjobb?
– Det gick inte – jag var tvungen att hitta sponsorer, säger Alexander när vi träffas ett år senare på Minc.
Här arbetar han med drömmen att se sitt projekt, en plattform som matchar elitidrottare med sponsorer, växa.
– Jag vill hjälpa andra idrottare som är i samma sitts så att de kan satsa på sina mål och drömmar 100 procent, säger Alexander.
– Alla behöver och vill ha sponsring men det är inte många som går ut och aktivt söker, många tycker att det är pinsamt, lägger han till.
Själv är han brottare på elitnivå och fick känslan för brottning med sig hemifrån.
– Min farfar, farbror och pappa brottades alla när de bodde i Rumänien, och min pappa var landsmästare där, men slutade när han kom hit, säger Alexander, som är född och uppväxt i Malmö.
Men det var inte förrän en klasskompis bjöd med honom till en träning på IK Sparta som han själv gav sig ut på mattan. Första besöket tittade han storögt på – andra var han själv ombytt.
– Sedan dess har jag tränat varje dag, säger Alexander.
Det var snart sju år sedan och sedan dess har han rönt framgångar på ungdoms- och juniorsidan. Nu tränar han för Malmö Tigers och nästa år tar han steget upp till senior.
– När jag gillar något blir jag motiverad och då kan jag gå hur långt som helst, säger Alexander som gillar känslan av att vara ensam på mattan och vetskapen att allt hänger på honom själv.
– När du är på mattan är det bara du och din motståndare. I den stunden ser du själv och alla andra sanningen om dig.
Hur menar du?
– Då ser man om det är du eller din motståndare som har tränat hårdast och vill vinna mest.
Som brottare beskriver han sig själv som teknisk, explosiv och tävlingsinriktad. Ett tänk han bär med sig som entreprenör – på både gott och ont. Viljan att komma i mål är drivande, men kan också vara stressande. Samtidigt har erfarenheterna från elitidrotten lagt grunden för entreprenörskapet.
– Som idrottare lär du dig ta ansvar, vara disciplinerad och ha långsiktiga och kortsiktiga mål. Det är precis det som jag har tagit med mig till företagsvärlden, säger Alexander.
Och de kortsiktiga och långsiktiga målen är tydliga – både på företags- och idrottssidan. Just nu handlar det om att etablera plattformen och sedan att se den växa med visionen att bli störst i världen. I februari ställer han upp i sitt första senior-SM som senior med inställningen att ta kampen om medaljerna. På lång sikt hägrar drömmen om OS.
– Jag vill bli världsmästare och hade velat ställa upp i OS 2020 och 2024. Att få uppleva ett OS det är det största man kan göra som idrottare.
Du har ju tusen bollar i luften, är det verkligen lugnare som egenföretagare än anställd?
– Det är många som frågar det! Men nu är jag inte bunden till en fysisk plats för att jobba. Jag kan jobba mellan träningspass eller på träningsläger. Den mentala biten är tuffare. Men, fram tills jag tränar tänker jag bara på företaget – när jag tränar tänker jag bara på träning, säger Alexander Bica.
Gå till toppen