Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmös tolfte bästa restaurang stänger

En av Malmös mest hyllade restauranger stänger i helgen. Efter att ha prisats för sitt ölutbud flera gånger stänger nu Möllankrogen Söder om Småland och på lördag blir det bartömning.

Söder om Småland.Bild: Albin Brönmark
Malmös tolfte bästa restaurang. Så kan restaurangen Söder om Småland korrekt beskriva sig eftersom de i senaste White Guide enbart hade elva andra Malmörestauranger före sig. Men nästa år finns inte Söder om Småland med i White Guide.
Patrik Arabasz har varit inblandad i många restauranger runt Möllevången de senaste åren. Han har varit med och drivit Carib Kreol på Claesgatan, samt Zoupa Dupa och Jetzt på Södra Skolgatan. 2012 drog han och kollegorna igång Söder om Småland mittemot Carib Kreol på Claesgatan. Inriktningen har varit skånsk husmanskost och öl. Två gånger har restaurangen varit nominerade till ”Årets ölupplevelse” på White Guide-galan i Stockholm.
Men när Malmö Saluhall skulle öppna för ett år sedan så satsade kollegorna Viktor Sternäng och Felix Bratt på att starta italienska Papi. Då kände de att de inte hade tid med Söder om Småland och ville sälja. Efter att under en kortare period ha satsat på en hamburger-inriktning, så tog Patrik Arabasz i våras själv över Söder om Småland och gick tillbaka till den skånska husmanskosten.
Nu tar även den delen av sagan slut. På lördag stänger Söder om Småland för gott.
– Livet händer. Sena arbetstimmar är inte lika lätt som det var en gång i tiden. Jag har två småbarn nu och att vara borta på kvällarna har blivit allt mer ohållbart. Det blir ingen tid för familjen och det är det viktigaste för mig nu, säger Patrik Arabasz.
Läs också Guide: 16 nya restauranger att hålla koll på i Malmö
– Jag känner mig klar att lämna och gå vidare. Jag har inte varit där så mycket som man vill och ska vara, så på sätt och vis har jag redan lämnat det. Livet är fullt av äventyr och nu har jag gjort det här i tio år. Jag känner mig glad och stolt över det vi gjort, så jag lämnar med en bra känsla, säger Patrik Arabasz.
Vad ska du göra nu?
– Något annat. Exakt vad det blir är inte klart, säger Patrik Arabasz.
Vad händer med Söder om Småland-lokalen då?
– Det är inte riktigt spikat vad som ska hända. Men det mest troliga är att det kommer in en annan krögare, säger Patrik Arabasz.
Lördagen den 28 oktober blir det bartömning på Söder om Småland och fram tills dess satsar de på ett speciellt mat- och ölpaket samt dj:s och livemusik.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen