Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska näringslivsprofiler startar accelerator i Helsingborg

För bara en månad sedan grundade fem näringslivsprofiler föreningen Øresund Fintech. Nu är det klart att de startar en egen branschgren på acceleratorn Think till våren.

Joachim Samuelsson (styrelseordförande för Crunchfish), Sanna Kahlström (vd för Collaboration Concepts) och Håkan Nyberg (vd för Ikano Bank). Bilder: Jenny Leyman/pressbilder.
När Think Accelerate tar in nya bolag till vårens omgång så blir det dubbel så många, uppåt 16 bolag. Hälften av dem kommer att vara inriktade på finansiella tekniktjänster och lovade en investering på 150 000 kronor.
– De kommer att gå mycket tillsammans med de andra på Think men vi på Øresund Fintech skräddarsyr det som är branschspecifikt. Vi går också in med investeringar mot åtta procents ägande. Det ger dem en skjuts och vi får en kvalitet bland de sökande, säger Joachim Samuelsson.
Investeringarna kommer från ett syndikat av investerare lett av Øresund Fintechs ordförande Joachim Samuelsson. Föreningen bidrar även med vägledning och ett erbjudande till uppstartsföretagen om att utveckla sin applikation på avancerade teknologiplattformar som finns bland föreningens företag.
– Detta är unikt och möjliggör att avancerade lösningar kan skapas snabbt, säger Joachim Samuelsson.
Alexander Bastien, operativ chef på Think Accelerator, ser en stor potential för skånska uppstartsbolag just inom den finansiella tech-branschen.
Alexander Bastien, operativ chef för Think accelerate.
– Bankindustrin ligger efter när det gäller teknologi och människor i branschen börjar verkligen inse det. Och inomØresund Fintech finns människor med erfarenhet som kan hjälpa nya bolag till nästa nivå. Fintechacceleratorer finns mest i de finansiella metropolerna som London. Vi är först i Öresundsregionen och kanske ensamma just nu i Sverige, säger han.
Det har bara gått en månad sedan fem näringslivsprofiler med Joachim Samuelsson i spetsen startade föreningen Øresund Fintech med målet att gå i bräschen för den skånska utvecklingen av finansiella tjänster med mjukvaruteknik. Styrelsen har redan utökats från de fem grundarna till att bli en föreningsstyrelse med 16 personer.
En första större sammankomst, kallad øråd, planeras till mitten av november och kommer att ha temat m-commerce, alltså mobil e-handel. Huvudtalare kommer de fem grundarna av Øresund Fintech att vara.
Läs också Skånska entreprenörer startar ny förening inom fintech
Fakta

Fintech Øresunds föreningsstyrelse

Lotta Carlsson (projektledare på Nordicstation), Karsten Deppert (vd för Everywhere Group), Jens Grip (styrelseordförande för Odd Hill), Brandon Jones (director på IBM iX Nordic), Sanna Kahlström (vd för Collaboration Concepts), Pär Lundkvist (Senior VP för Verisec), David Nilsson Sträng (grundare och vd för Smart Refill), Kenneth Nilsson (vd för Resurs Holding), Håkan Nyberg (vd för Ikano Bank), Liza Nydén (projektledare på HD-Sydsvenskan), Lisa Olsson (COO för Ifant och CDO för LF Skåne), Johan Ragnar (advokat på RosholmDell), Joachim Samuelsson (styrelseordförande för Crunchfish), Victor Sandberg (grundare och vd Pej), Conny Wadbro (försäljningschef på Acando syd), Anneli Ödén (vd för Nyföretagarcentrum Skåne nordväst).

Gå till toppen