Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sök-dip till lärarutbildningar oroar

Trots lönesatsningar och massor av lediga jobb för lärare så minskar oväntat antalet sökande till vårens lärarutbildningar. – Detta är ingen bra nyhet, säger UHR:s generaldirektör Ulf Melin.

Minskat söktryck till vårens lärarutbildningar, enligt UHR.Bild: Bertil Ericson/TT
Universitets- och högskolerådets (UHR:s) analys visar att antalet sökande till de olika lärarutbildningarna minskade med fem procent jämfört med föregående år. Grundlärarutbildningen hade det största söktappet med hela 17 procent medan förskollärarutbildningen tappade åtta procent och yrkeslärarutbildningen två procent.
– Vi har sett ett ökande antal sökande de senaste åren. Med tanke på att vi har ett stort behov av nya lärare så är detta trendbrott oroväckande, säger Ulf Melin.
Han pekar också på att utbildningarna riskerar att tappa kvalitetsmässigt. Ett lägre söktryck innebär lägre snittbetyg bland de antagna, vilket ökar risken för avhopp.
Ulf Melin oroas också av det faktum att andelen män som söker förskollärarutbildningen minskar. Andelen är nu nio procent.
– Vi riskerar att få en enkönad lärarkår, säger Ulf Melin.
Minskningen dämpades av ämneslärarutbildningen som fick marginellt fler sökande och utbildningarna till specialpedagog som fick 24 procent fler sökande. Men totalt sett är nedgången på lärarsidan alltså fem procent, vilket kan jämföras med den marginella nedgången på 0,2 procent för alla vårens högskoleutbildningar.
Det är ingen djärv gissning att det minskade intresset är en besvikelse för regeringen, som lagt medel på att både bygga ut lärarutbildningarna och få upp lärarlönerna.
– Det är klart att det är bekymmersamt att antalet sökande sjunker på både förskollärar- och grundlärarutbildningarna, med tanke på de växande barnkullarna, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Hon fördjupar sig inte i tänkbara orsaker, utan pekar på alternativen:
– Detta visar hur viktigt det är att vi fortsätter att arbeta med fler vägar in i läraryrket, att nå dem som är mitt i yrkeslivet och vill ställa om till läraryrket samt att kompletteringsutbilda dem som saknar en eller flera kurser för att bli behörig lärare.
Hon konstaterar också att sökintresset för lärarutbildningarna från 2011 och fram till nu faktiskt ökat.
TT: Men hur ska ni locka tillbaka ungdomar från gymnasiet att söka lärarutbildningar?
– Nu har vi en allmän nedgång i söktrycket till högskolan, eftersom många ungdomar väljer att arbeta i tider då det finns jobb. Men långsiktigt måste vi arbeta med att stärka läraryrket och göra det mer attraktivt, säger Helene Hellmark Knutsson.
Fakta

Antal sökande till lärarutbildningar

Det totala antalet sökande till lärarutbildningarna våren 2018 minskade med fem procent jämfört med våren 2017.

Antalet förstahandssökande minskade med 4,1 procent.

Antal sökande (totalt) till de olika lärarutbildningarna våren 2018 och förändring sedan våren 2017:

Utbildning Antal sökande procentuell förändring

Förskollärare 5 472 –8

Grundlärare 3 757 –17

Ämneslärare 1 794 +0,4

Yrkeslärare 969 +2

Speciallärare 51 +22

Specialpedagog 337 +24

KPU 1 560 +5

Övriga 447 +39

KPU står för kompletterande pedagogisk utbildning, för akademiker som vill läsa in lärarexamen.

Källa: UHR

Fakta

Utbildningarna byggs ut

Regeringen inledde 2015 en utbyggnad av lärarutbildningarna. Fullt utbyggd motsvarar den cirka 10 400 nya helårsstudenter år 2021.

För utbyggnaden tilldelar regeringen universitet och högskolor medel som beräknas motsvara ungefärligt antal helårsstudenter enligt nedanstående:

Förskolläre: ca 3 500 helårsstudenter

Grundlärare: 4 400

Ämneslärare: 1 050

KPU: 990

Speciallärare/specialpedagoger: 450

Källa: Utbildningsdepartementet

Gå till toppen