Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

SVT får godkänt "I stora drag"

Sveriges television har klarat sitt public serviceuppdrag. Åtminstone i stora drag. Det menar Kent Asp, forskare på Göteborgs universitet, som skrivit en bok om SVT baserat på 40 år av forskning.

SVT får godkänt av professor Kent Asp i en ny bok. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg / TT
I en ny bok konstaterar professor Kent Asp att Sveriges Television klarar av sitt uppdrag.
"Det finns brister, men på det stora hela är SVT ett tydligt alternativ till kommersiell TV, vilket är tanken med public service", säger professor Kent Asp vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
Boken Public service-TV – vårt offentliga rum: en utvärdering är baserad på Kent Asps forskning om SVT och public service och han har gått igenom resultaten från de stora medieundersökningarna 1979-2010 och tv-utbudsundersökningarna 1998-2015. Han har även tittat på hur programutbudet utvecklats och utgått från sändningstillstånden och public service som begrepp.
Slutsatsen är att Sveriges television får godkänt.
"I stort lever SVT upp till sändningstillstånden. Det är bra balans mellan information och underhållning, det svenska språket har en stark ställning och det är tillräcklig omfattning och variation på både samhällsbevakning och kultur och underhållning", säger Kent Asp.
Gå till toppen