Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Bibliotek som saknar kreativt sorl behöver förändras och moderniseras.”

Även om bibliotekens uppdrag inte förändrats nämnvärt så har biblioteket i sig gjort det med besked och dessutom till det bättre. Därför är ett kreativt sorl på biblioteket ett tecken på att vi lyckats. Det skriver Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Bibliotek är till för alla och för allas möjligheter att öppna dörrar till läsupplevelser, kunskap och kulturella upplevelser, skriver Torbjörn Nilsson.Bild: Patrick Persson
Debatten om stök och oro på biblioteken har i stora drag varit helt orimlig. Krav som förts fram om att gå tillbaka till helt tysta hysch-hysch-bibliotek skulle slå sönder den framgångsrika verksamhet som finns idag. Kvar skulle finnas bokhyllor, tysta läsrum och väktare – nästan ingen av de cirka två miljoner Malmöbor som årligen besöker biblioteken i Malmö skulle i så fall vilja bemöda sig att besöka oss.
Bibliotekens uppdrag, med rötterna i folkbildningen, har i sak inte förändrats särskilt mycket jämfört med förr. Men det har biblioteken. Borta är gamla tiders samlingsbibliotek där böckerna stod i centrum.
Men vad har vi fått istället? Och varför har biblioteken förändrats så mycket?
Bibliotek är till för alla och för allas möjligheter att öppna dörrar till läsning, kunskap och kulturella upplevelser. För att kunna vara intressanta för allt fler grupper i samhället har biblioteken breddat, utökat och fördjupat sina aktiviteter. En förskjutning har också skett från boksamlingen till förmedling av även andra medier.
Några punkter ur Malmö stadsbiblioteks vuxenprogram 7–15 oktober 2017 kan belysa hur vi arbetar: ”Kom igång läs e-böcker på datorn” – ”Läxhjälp med Röda korset” – ”Träna svenska för dig som talar arabiska” – ”Nyfiken på Echo Ladies i samtal med Nina Persson” – ”Öppen scen: Bits and Pieces - storytelling in English” – ”Fängslade författares dag”.
Det är klart att sådana aktiviteter drar mycket besökare och att ett kreativt sorl uppstår ur dem. Jag skulle vilja säga att bibliotek som saknar kreativt sorl behöver förändras och moderniseras.
Att tro att bibliotek av idag enbart är, eller borde vara, ett tyst ställe där folk kan låna och läsa böcker är som att säga att böcker alltid är av trä som blir till papper med tryck på. Folkbiblioteken följer utvecklingen i samhället och måste göra så för att ha samma, eller större, betydelse för människor i dagens och framtidens samhälle. Det betyder inte att vi ska tappa själen i vad ett folkbibliotek är och har varit – uppdraget är det samma.
I Malmö finns 13 folkbibliotek, Stadsbiblioteket har flest besökare, men de tolv andra har tillsammans fler besökare än Stadsbiblioteket. Överallt pågår högkvalitativ modern biblioteksverksamhet.
Biblioteken är också en temperaturmätare på tillståndet i samhället i övrigt. För det mesta är biblioteksmiljön harmonisk med det där kreativa sorlet som sitt signum. Men ibland, periodvis, är det stökigare, oroligare och bråkigare. Ibland är situationen så illa att miljön för såväl besökare som personal är oacceptabel. Här ett konkret vardagsexempel från ett av biblioteken i Malmö:
”Dagliga besök av 12–13-åringar med mycket fult språk, mycket hög volym, gränslöst beteende, söker konfrontationer med personal och kommer även i konfrontationer med besökare. Bibliotekets åtgärder:
Två i disken, istället för en. Extra förstärkning på kvällarna under hösten. Tagit bort alla mjuka möbler så det blir tristare att bara hänga. Möten med föräldrar, rektor, skolkurator. Samarbete med fritidsgård.”
Stök och oro på biblioteken är ett problem som vi ska ta på allvar, men inte överdriva. Det ska hanteras på biblioteken, men också ute i samhället eftersom det är ett större problem än ett biblioteksproblem. Det är ett samhällsproblem – som förutom biblioteken drabbar alla våra öppna offentliga institutioner, men också skolor, akutsjukvården och socialkontoren.
Att då försöka ta billiga poäng på biblioteks bekostnad och försöka skicka tillbaka dem till forntiden är att slå undan benen för det framgångsrika biblioteksarbete som bedrivs idag.
Fler bibliotek och större biblioteksresurser behövs istället. Länge leve folkbiblioteken!
Torbjörn Nilsson

SKRIBENTEN

Torbjörn Nilsson är stadsbibliotekarie i Malmö.
Gå till toppen