Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

De kan vinna South Sweden Cleantech Award

Green Furniture Concept, Againity och GAIA Biomaterials är finalister till hållbarhetspriset för miljöteknikföretag.

Gaia BiomaterialsEmil Lund provkör en filmBild: Jenny Leyman
Om tre veckor arrangerar Sustainable Business Hub miljöteknikkonferensen Cleantech Day. Då delas priset South Sweden Cleantech Award ut för åttonde gången. Bland tidigare vinnare finns Orbital Systems och Malmberg Water.
Finalisterna verkar i tre olika branscher. Så här presenterar Sustainable Business Hub företagen:
Green Furniture Concept har förnyat möbelbranschen med hållbara designmöbler för publika inomhusmiljöer. Företaget jobbar mot cirkulär ekonomi och har utvecklat tekniker som ersatt miljöfarliga material, färger och lim.
Againity har tagit fram ett system som kan ta tillvara på lågtempererad spillvärme och omvandla den till el. Många länder, främst utvecklingsländer, har problem med växande sopberg. Againity löser problemet genom att bygga en mindre förbränningsanläggning off grid. Förbränningen av avfallet kan användas till exempelvis belysning i områden utan el.
GAIA Biomaterials har utvecklat ett material, Biodolomer, som ersätter fossila plastmaterial och som kan komposteras. Biodolomerna är fullt nedbrytbara och kan användas direkt i biogasproduktion. Denna användning av biologiska nedbrytbara plastmaterial kan ersätta större delen av alla produkter som idag tillverkas av traditionella plaster.
Läs mer: Kommersiellt genombrott för Helsingborgsföretaget Gaia
South Sweden Cleantech Award går till ett företag som ”har gjort en avgränsad insats och som på ett markant sätt ökat konkurrenskraften och visat på potentialen för miljöteknik”. Vinsten är i år en hållbar resa till Bornholm.
Juryn har bestått av representante från Sustainable Business Hubs styrelse och ledning samt Johan Olsén, innovationsansvarig för Almi Företagspartner.
Fakta

Om Sustainable Business Hub

• Sustainable Business Hub är ett triple helix-nätverk för hållbarhet och miljöteknik.

• Nätverket erbjuder en plattform där ”utveckling, innovation och affärer för hållbara lösningar genomförs”.

• Nätverket består av mer än 100 medlemmar, de är företag, offentlig sektor och akademi.

Gå till toppen