Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter alla priserna – nu kan Malmö Saluhall utses till Sveriges fulaste byggnad

Malmö Saluhall har tilldelats Malmös stadsbyggnadspris och även Svenska Designpriset för sin hemsida och digitala identitet. Men nu kan de vinna ett mindre glamouröst pris: Sveriges fulaste byggnad.

Bild: Hussein El-alawi
Fredagen den 11 november 2016 öppnade dörrarna till Malmö Saluhall. Under året har några aktörer redan lämnat (Koppi, Gram, Frukt- och grönsakshallen samt Olsson & Gerthel) medan andra tillkommit (Favvo Glass, Chocolatte). Den 8 november öppnar de även en egen lanthandel med allt från mejeriprodukter till frukt och grönsaker.
I september tilldelades Saluhallen Malmös stadsbyggnadspris med motiveringen ”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny mötesplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”
Och häromdagen vann Saluhallen guld i Svenska Designpriset för sin digitala identitet och hemsida, som Malmöbyrån Guts & Glory står bakom.
Men en del av Saluhallen har nu nominerats till ett mindre prestigefyllt pris. Arkitekturupprorets Kasper Kalkon-pris tilldelas Sveriges fulaste byggnad och bland de tio nominerade hittar vi Malmö Saluhalls ”rostparasit”. Arkitekturupproret är noga med att påpeka att de inte nominerar själva Saluhallen, för den tycker de om, utan nomineringen gäller enbart själva tillbyggnaden som de kallar ”den utstickande rostdelen”.
”Att rosta en ny byggnad kan aldrig bli bra, vilket det finns otaliga exempel på. Det som gör att just den här tillbyggnaden nomineras är framför allt den utstickande rostiga armen som Gert Wingårdh lät rita för att skapa en påstådd ’harmoni’ med den gamla industribyggnaden. Istället blev den ett slag i ansiktet och en horribel parasit på en fin gammal tegelbyggnad. Att sticka ut med en fjantig och pubertal provokation istället för att passa in på riktigt är ett billigt grepp som älskas av modernistiska arkitekter och hatas av nästan alla andra”, skriver Arkitekturupproret i sin motivering.
En annan rostig skånsk tillbyggnad har också nominerats till priset, nämligen ”den rostiga parasitlådan på en betonglåda som i sin tur parasiterar på ett vackert gammalt jugendhus” som Arkitekturupproret skriver om Skissernas museum i Lund.
Priset delas ut i Stockholm den 28 november, samma dag som Sveriges Arkitekter delar ut sitt Kasper Salin-pris. Just Skissernas museum har faktiskt chansen att vinna bägge priserna, både Kasper Salin-priset och Kasper Kalkon.
Helgen den 10-12 november jubileumsfirar Malmö Saluhall och på lördagskvällen kan man gå en smakvandring i Saluhallen där man får äta sig igenom 14 olika smakprov och lyssna på livemusik. Mingelläge blir det även nu på fredag den 27 oktober under Matnatten då Saluhallen håller öppet fram till klockan 23.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen