Signerat

Henrik Bredberg: Löfvens Export & Import AB siktar på EU.

Linjeman Löfven.Bild: Christine Olsson/TT
Äntligen stod statsministern i talarstolen. Dags för Stefan Löfvens linjetal om EU.
Socialdemokraterna har fått kritik för otydlighet om Europeiska unionen. Jo, ibland är bilden suddig. Som nu, i dagarna, när S jublar för att Sverige kämpat fram en delseger i EU om ”schysta löner”. Men är det så säkert att anställningsvillkor tillhör EU:s uppgifter?
Europavännen Gunnar Hökmark (M) ställer frågan på DN Debatt. Hur smart är det av Löfven att bjuda in till ett EU-toppmöte i Göteborg den 17 november om den sociala pelaren – något som på sikt kan leda till ökad Brysselmakt över löner, familjepolitik och skatter?
Hökmark har definitivt en poäng.
Bäst är om EU gör det som bara EU kan göra, ta tag i de gemensamma utmaningarna, de som inte stannar vid nationsgränserna. Klimatkrisen. Östersjöns miljö. Terrorn. Hot mot frihandeln. Migrationen. Och främst: att säkra freden.
En tydlig EU-politik bör utgå från slagdängan om ett smalare men vassare EU. Inte pyssla med frågor som varje nationalstat kan sköta själv. Sverige behöver inte en katolskt färgad familjepolitik. Sverige kan hitta sin egen optimala skattenivå. Med Hökmarks ord, underminera inte medlemsstaternas suveränitet.
Jovisst, Löfven höll ett hyggligt linjetal på Uppsala universitet. Han betonade fredsprojektet EU, ny grön teknik, rivna handelshinder, vikten av ett gemensamt asylsystem och han öppnade för att dra in bidrag för länder som inte tar sitt asylansvar:
”EU är ingen bankomat.”
Men så var det Löfvens käpphäst som han nu vill exportera ut i Europa. ”Ordning och reda på arbetsmarknaden.” Som om den svenska modellen inte gick ut på att politikerna ska hålla sig borta från lönebildningen.
Det låter bra. Jättebra. Men om Löfvens export av schysta löner även kan innebära import av ungerska gränsregler och irländsk abortpolitik är det inte lika kul längre.
Gå till toppen