Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkparksbyggnaden rivs inte

Edmanska huset får vara kvar. Kommunfullmäktige sa nej till Sverigedemokraternas motion om att ersätta folkparksbyggnaden med seniorbostäder.

Folkparksbyggnaden, även kallat Edmanska huset efter arkitekten Bengt Edman, uppfördes 1976.Bild: Ingemar D Kristiansen
I sitt anförande lyfte Hans-Olof Andersson (SD) fram att det varit svårt att hitta en passande verksamhet för huset.
– Sluta med de eviga långbänkarna om eventuella kulturhus, riv den nuvarande byggnaden och bygg istället några cirka åtta våningar höga byggnader med seniorlägenheter. De kan placeras där den nuvarande byggnaden står eller strax intill, men uppta ungefär lika stor yta, så att parkytan förblir lika stor, sa han.
Men förslaget fick inte stöd av något annat parti. Socialdemokraterna och Miljöpartiet menade att tankarna på ett kulturhus är fullt levande, trots att kostnaderna beräknats bli mycket högre än de 15 miljoner kronor som avsatts.
– Folkparken är redan ett kulturhus idag. Kulturverksamheten är tillbaka i huset. "Den sjätte kontinenten" spelar för fulla hus, sa Björn Abelson (S), och syftade Teater Sagohusets projekt.
– Men våra handlingar visar ju att det inte bara går att köra vidare med kulturverksamhet. Huset är i för dåligt skick, svarade Hans-Olof Andersson.
– Vad man tittar på idag är vad de 15 miljoner kronorna räcker till. Hur mycket kulturhus får man för 15 miljoner? sa Björn Abelson.
De borgerliga ville inte heller säga ja till SD-förslaget. Klas Svanberg (M) lyfte fram att alliansen, när den förra mandatperioden styrde Lund, hade liknande tankar.
– Reaktionerna mot förslaget visade att stora delar av de närboende var emot ett sådant förslag. Och vi lyssnade och vi lärde, sa han.
– Det finns ingen anledning att riva folkparksbyggnaden för att bygga bostäder. Det kan man göra på parkeringsplatserna.
Vid omröstningen var det bara de fem sverigedemokraterna som ville säga ja till motionen.
Gå till toppen