Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöföretagare prisas av kungen för sin ost och sina yoghurtbollar

Många Malmöbor känner igen ostarna och yoghurtbollarna från Nablus mejeri från matbutikernas hyllor. Nu uppmärksammas mejeriet även nationellt. Grundaren Mohamad Godeh prisas av kungen – och får en prissumma på 100 000 kronor.

Mohamad Godeh på Nablus mejeri i Fosie.Bild: Jenny Leyman
Sedan 18 år tillbaka delar Kung Carl XVI Gustaf årligen ut priset ”Årets nybyggare”. Priset delas ut till framstående företagare med utländsk bakgrund och prissumman ligger på 100 000 kronor. Priset delas ut i två kategorier: ”Årets nystart” och ”Årets pionjär”.
I år blev det dubbel skånsk vinst. Hamdija Jusufagic kammade hem ”Årets pionjär” för sitt Malmöbaserade mjukvarutestföretag System Verification och Malmöföretagaren Mohamad Godeh vann ”Årets nystart” för det familjedrivna mejeriet Nablus.
Mohamad Godeh och hans fru Samar Abuaisheh startade företaget 2010 och tillverkar palestinsk ost med mjölk från svenska bönder.
”Mohamad Godeh erhåller priset 'Årets nybyggare' för att han på ett modernt sätt lyckats förädla hantverkstraditioner från sitt gamla land med lokala svenska leverantörer och skapat en verksamhet som förutom att engagera stora delar av familjen även skapat arbetstillfällen för sina före detta landsmän”, skriver juryn i sin motivering.
Under torsdagen var Mohamad Godeh på plats på Kungliga slottet i Stockholm för att ta emot priset.
– Det känns jättebra. Vi är glada för vi har kämpat mycket för att lyckas med det här, säger han.
Mohamad Godeh.Bild: Jenny Leyman
Idén till företaget föddes i en längtan efter osten som tillverkas i parets hemstad Nablus.
– I mitt hemland Palestina har vi speciell ost men jag hittade inte den här i Sverige – så projektet började i det. Vi hittade mjölken och började göra osten för oss privat i familjen, men sedan tänkte vi ”Varför inte producera det här för fler?”
Juryn skriver i sin motivering att familjeföretaget från Malmö har ”stora förutsättningar att bli mycket framgångsrikt”. I nuläget tillverkar Nablus mejerier akkawiost, nablusiost och halloumost – en variant på den cypriotiska halloumiosten. Dessutom tillverkar de yoghurtbollarna labneh enligt ett palestinskt familjerecept.
För prissumman på 100 000 kronor hoppas Mohamad Godeh kunna utveckla flera nya produkter – och målet är att utöka produktionen.
– Idag finns våra produkter på flera ställen runt om i Skåne och i två butiker i Stockholm, säger han.
Mohamad Godeh, Carl XVI Gustaf och Hamdija Jusufagic.Bild: Jannis Politidis
Malmöbon Hamdija Jusufagic kammade hem priset ”Årets pionjär”. I motiveringen lyfter juryn sin förklaring till varför hans företag System Verification har blivit så framgångsrik: ”hans innovativa förhållningssätt, förmåga att se möjligheter och vilja bidra till samhället”.
Företaget har totalt 170 medarbetare, uppdelade på tre kontor i Sverige och ett kontor i Bosnien-Hercegovina. Hamdija Jusufagic hyllas för sitt ledarskap och sina värderingar. ”Med medarbetare från 25 länder är han en god förebild som lever upp till företagets devis 'Vi skapar nya möjligheter'”, skriver juryn.
– Jag är enormt hedrad och stolt, och hoppas att vår resa kan inspirera andra företagare att våga tro på sin idé, bryta mönster och vara modiga. Ett sådant här fint pris sporrar oss att fortsätta arbeta för smartare och säkrare digitalt samhälle, säger Hamdija Jusufagic i ett pressmeddelande.
Hamdija Jusufagic är vd, majoritetsägare och grundare av System Verification.Bild: Jenny Leyman
Även ”Årets pionjär” är en Malmöföretagare. Hamdija Jusufagic har grundat och driver System Verification AB som sysselsätter drygt 120 personer och omsatte 127 miljoner kronor förra året.
Han får priset för sitt ledarskap och sina värderingar. Med medarbetare från 25 länder är han en god förebild som lever upp till företagets devis ”Vi skapar nya möjligheter”.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen