Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Minister Lövin och elefanten i rummet

Klimathotet är akut. Det är vår skyldighet att se till att åtgärder är genomtänkta och verkningsfulla. Vi har inte tid eller råd med symbolpolitik. Det som behövs nu är en klimatpolitik som är på riktigt, skriver Moderaternas Maria Malmer Stenergard i en replik på klimatminister Isabella Lövins inlägg, Aktuella frågor 23 oktober.

Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Från politiskt håll har vi enats om mycket ambitiösa klimatmål. Det ställer krav på att vi fokuserar på effektiva åtgärder som riktas mot de största utsläppskällorna.
Inrikes transporter och industrin står för vardera en tredjedel av utsläppen. För att göra verklig nytta och klimatmaxa våra satsningar, måste vi ta oss an de båda sektorerna.
Svaren på framtidens utmaningar ligger inte i att vi blickar bakåt och använder mindre av gårdagens innovationer. Tvärtom, de viktigaste svaren står istället att finna i morgondagens. Vi är väl medvetna om att det krävs tekniksprång för att klara klimatmålen, och det är vår skyldighet att bana väg för dem. Därför satsar vi i vår budget mer än dubbelt så mycket som regeringen på forskning och utveckling.
Vi gör också en särskild satsning på utveckling av teknik för att fånga och lagra koldioxid, vilket är en förutsättning för att på allvar minska utsläppen från en industri som i ett utsläppsperspektiv redan är i världsklass.
Samtidigt ställer vi krav på högre inblandning av biobränsle i drivmedel och uppmuntrar genom ett bonus-malus-system till köp av miljövänligare bilar. Vi använder politiska styrmedel där de behövs mest och gör störst nytta.
Det är beklagligt att regeringen prioriterar åtgärder som saknar klimatnytta. Trots att marknaden för elcyklar växte med 50 procent mellan 2015 och 2016 av egen kraft, väljer regeringen att subventionera den med hisnande 350 miljoner kronor.
Konjunkturinstitutet, KI, kallar subventionen för ”svårmotiverad”. KI konstaterar samtidigt att den föreslagna flygskatten inte minskar utsläppen inom EU, och att Klimatklivet riskerar att innebära kostsamma satsningar som sannolikt ändå hade genomförts. Dessa klimatkronor hade kunnat användas mycket bättre på annat håll.
De kritiserade åtgärderna är resultatet av den rödgröna regeringens vägran att förstå att även klimatpolitiken måste sträva efter effektivitet och tåla granskning. En hållbar ekologi kräver en hållbar ekonomi. Varje krona ska användas där den gör bäst nytta, även i kampen för ett bättre klimat.
Utan ordning och reda i Sveriges finanser hade vi aldrig kunnat vara det gröna föregångsland som vi är i dag. Om vi ska förbli det, så måste vi visa andra länder att det går att kombinera tillväxt med minskade utsläpp. Det gjorde alliansen i regeringsställning.
Nu, med Miljöpartiet vid rodret, ökar utsläppen. Det sänder oroväckande signaler om regeringens miljöpolitik. Men istället för att ompröva den ineffektiva klimatpolitiken, lägger klimatministern över sitt dåliga samvete på konsumenterna.
Istället för att lägga kraft på industrin och transporterna, angriper klimatminister Isabella Lövin (MP) i sin artikel vår livsstil och menar att det är den som är elefanten i rummet, ”med ständigt ökad konsumtion av livsmedel, flygresor, kläder och prylar”.
Vi som konsumenter har ett stort ansvar och välinformerade konsumenter är en av de viktigaste tillgångar vi har i kampen för ett bättre klimat.
Historiskt sett har också konsumentmakten varit en av de starkaste krafterna för förändring. Svenska konsumenter är och kommer att vara viktiga krafter i omställningen till ett mer hållbart samhälle med bättre resursutnyttjande.
Konsumenterna är en tillgång – inte elefanter i rummet. Den ineffektiva klimatpolitiken är elefanten i rummet.
Maria Malmer Stenergard

SKRIBENTEN

Maria Malmer Stenergard är miljö- och jordbrukspolitisk talesperson för Moderaterna.
Gå till toppen