Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Din guide till helgerna i höstmörkret

När ska man egentligen fira halloween? Och vad är skillnaden mellan halloween och alla helgons dag? För att ha koll på helgdagarna i höstmörkret behöver du ha koll på fem olika begrepp.

För den som är intresserad av besök av små spöken kan det vara läge att sätta ut en pumpa på trappen. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november. Enligt den gamla kyrkliga kalendern hade många helgon från den tidiga kyrkan sina egna dagar. Men första november var alla övriga helgons dag. Det var först långt senare dagen kom att förknippas med våra avlida släktingar i allmänhet. 1 november bär fortfarande namnet i almanackan men den togs bort som röd dag i Sverige redan 1772.
Alla helgons dag är sedan ett beslut 1952 den lördag som hamnar mellan den 31 oktober och 6 november. Dagen är en röd dag. I år infaller dagen den 4 november. Tidigare firades då ofta gudstjänst i kyrkorna och man läste upp namnen på dem som gått bort under året.
Halloween betyder "helgonens afton" (från början från det engelska all hallows even), alltså dagen före allhelgonadagen och firas därför traditionellt den 31 oktober. Traditionen kommer ursprungligen från Irland men har via USA spritt sig också till Sverige och andra delar av världen. Det är alltså alltid den dagen man i USA klär ut sig, knackar dörr och ropar "bus eller godis". Firandet i Sverige slog igenom först i mitten på 1990-talet, mycket pådrivet av handeln.
I Sverige har halloween firats på lite olika sätt. De flesta menar att den riktiga halloween infaller den 31 oktober, som i USA, men man kan även arrangera en "svensk" halloweenfest och knacka dörr på fredagen före alla helgons dag, i år alltså den 3 november.
Numera är det heller inte ovanligt att söndagen som följer efter alla helgons dag även den felaktigt kallas för alla helgons dag, inte minst för att traditionen att minnas de avlidna i kyrkan hos många flyttats till söndagens ordinarie gudstjänst. Men den söndagen heter formellt söndagen efter alla helgons dag eller alla själars dag.
Gå till toppen