Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Ett år sedan den ikoniska kyssen i "Skam"

Francke firar ett stillsamt jubileum framför skärmen.

Bild: NRK
Det finns en företeelse vi ibland suckar över på redaktionen: jubileumsjournalistik. Tio år sedan tsunamin. Hundra år sedan Hjalmar Gullberg föddes. Femtio år sedan skotten i Dallas.
Ofta innebär dessa publiceringar möjlighet till fördjupning och ökad förståelse för ett skeende eller en konstnär. Men det kan ju också verka lite väl enkelt. Gammal skåpmat vevas ytterligare ett varv.
Med det sagt.
Nu ska jag veva. Ikväll är det nämligen exakt ett år sedan Isak och Even kysste varandra för första gången.
Klockan 21:21 den 28 oktober lades klippet 21:21 ut på Skamsajten (på SVT Play betyder det avsnitt 4 i säsong tre). Det är där som Isak och Even smiter från Emma och Sonja när de sitter och förtoppar inför en halloweenfest. För en vecka sedan var Isak och Even nära att kyssas, när de båda stod i kollektivets kök, men så blev de avbrutna. Nu vill de bara bort, vill vara bara de två.
Mot swimmingpoolen. Där Even tar mod till sig igen.
Isak & Even.
Till tonerna av I'm kissing you med Des'ree återskapar han en scen ur sin favoritregissör Baz Luhrmanns film Romeo + Julia (fler vackra paralleller mellan Skam och Romeo + Julia kan man se i det här klippet).
Det är så fint – men det fantastiska är det som händer sen, när Isak kysser tillbaka och Even förstår att attraktionen är ömsesidig, att det här kan bli något.
Even & Isak.
Är det friskt att fortfarande titta på Skam? Svaret är ja. Ingen skulle väl ironisera över mig om jag satte mig på ett fik och läste Virginia Woolf, eller ägnar en eftermiddag åt att se om Pretty in Pink?
Och om jag firar denna årsdag med att se om den här vackra scenen – en gång eller tio – det gör verkligen ingen skada, tro mig. Snarare gör det mig gott. Jag är nämligen djupt nere i dyn nu – min senaste obsession är att jag följer olika konton i sociala medier som återskapar Isak & Even-scener med kattungar. Så om ni tycker att detta var en onödig text att skriva – betänk att det hade kunnat vara mycket, mycket värre.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen