Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fi vill förbjuda nazister i Lund

Det ska vara förbjudet för nazistiska organisationer att hyra eller nyttja offentlig mark i Lunds kommun. Det kräver Feministiskt initiativ i en motion.

Pernilla West representerar Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige.Bild: Ingemar D Kristiansen
Pernilla West (Fi) och Joakim Månsson Bengtsson (Fi) vill med motionen förändra kommunens lokala ordningsföreskrifter. Fi-duon föreslår att man för in ett stycke om att det ”med hänsyn till den allmänna ordningen och säkerheten” inte ska vara tillåtet för nazistiska organisationer, partier eller verksamheter ”att hyra eller nyttja offentlig mark”.
– De ska inte få uppta offentlig mark för att hota människor som känner sig hotade av dem, säger Pernilla West.
Med ordet ”nazistiska” avser Fi rörelser som själva definierar sig som nazistiska eller nationalsocialistiska.
Pernilla West säger att det framför allt är två händelser som har fått Fi att skriva motionen.
– Det första är det som hände på Almedalen, där mängder med människor protesterade men också många kände sig rädda för nazisterna.
– Det är också kopplat till att Vellinge kommun tog ett beslut om att förbjuda tiggare på sin mark. I motsats till det vill vi förbjuda nazister på vår mark. Vilka är det vi inte vill ha på offentlig mark? Det är inte tiggare, utan nazister.
Är det inte viktigt med yttrandefrihet för alla?
– Yttrandefrihet är en sak. Att inskränka människors säkerhet och möjlighet att röra sig i det offentliga rummet är något annat. Det är den säkerheten och tryggheten vi vill bevara.
Gå till toppen