Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn lär sig gammal läkekonst och trolldryckskok

En puss under misteln är läskigare än Död mans fingrar. Det står klart efter veckans första trolldryckskok i Botaniska trädgården i Lund för lovlediga barn mellan 7 och 12 år.

”Om ni är lite intresserad av någon...” säger Magnus Nyquist och tipsar om hur man vet om känslorna är besvarade med hjälp av kärleksört.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Magiske Magnus” med efternamnet Nyquist och de för dagen dubbla titlarna pedagog – och häxmästare – tog emot ett 40-tal barn och vuxna med en brinnande eldkorg.
Sedan berättade han exempel på läkekonst och folktro som fick ansiktena att pendla mellan aversion, äckel, häpnad, fnitter och total fascination.
Vad sägs om att bota vårtor med hjälp av fläsk som stoppas under barken på ett askträd? Det gäller att sedan inte ställa sig och kissa på det för då kan man drabbas etter värre.
Efter en vandring över högljutt prasslande löv presenteras de församlade för en urgammal stormskadad vitpil.
– Tänk er att ni som människor stått här i 140 år, säger häxmästaren.
– Trist, slår Erik Wallberg fast, som bara varit med i tio.
Död mans fingrar är ett annat namn för Narrbuskens frukter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fredrik Gasecki och Bianca Skotnicki Nyman tar sig en titt på de läskiga frukterna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Narrbuskens blågrå frukter, även kallade Död mans fingrar, väcker allas intresse.
– Oouu, säger Samuel Johnsson.
Många vill lite motvilligt känna på ”fingrarna” som blivit lite ”lösa i köttet”. En modig kvinna sticker fram fingret och testar innehållet, som inte smakar lika mycket passionsfrukt som utlovat.
Ingen i den yngre generationen vill pussas när de får reda på att de står under en mistel, även om informationen om det möjliga tillfället väcker åtminstone en glad min.
Sedan trollar Magnus Nyquist fram en vattenkokare och häller rykande hett vatten i en koppargryta. Alla barnen får välja ingredienser till trolldrycken och tänka ut sina egna hemliga önskningar när de lägger i exempelvis salvia, rölleka, maskros, tallbarr och chili.
Det blir en mystisk brygd med inslag som enligt gammal hävd ska vara bra mot bland annat svettning, ”pruttighet”, kliande, trötthet, tandvärk och aptitlöshet.
Resultatet hälls i allas närvaro på rötterna till en lönn.
Magiske Magnus Nyquist säger:
– Så kan ni gå hit och fråga hur det går med era önskningar.
Alla dagar till och med fredag den här höstlovsveckan finns möjlighet att lära sig mer om magiska växter och att delta i trolldryckskok i Botan.
Inslag i trolldrycken hjälper mot magbesvär, munsår, utslag – och blixtnedslag. Häxmästaren ställde sig något tveksam till gammal kunskap om att rönnbär skulle få lösa tänder att fastna igen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Maskrosen är en ”jätteviktig läkeväxt”, fick Fredrik Gasecki och Bianca Skotnicki Nyman lära sig. Den blommar två gånger om året.Bild: Ingemar D Kristiansen
Häxmästaren i blåjeans fick många följare som ville lära sig mer om växternas mystiska krafter. De fick höra att vetenskapen visat att en del örter och växter som människor förr använde för att bota sjukdomar faktiskt fungerar som medicin.Bild: Ingemar D Kristiansen
”En del träd kan bli tusentals år gamla”, säger Magnus Nyquist och presenterar barnen för en 140-årig vitpil.Bild: Ingemar D Kristiansen
Trolldrycken hälls ut vid en lönn och barnen uppmanas att inte kissa på trädet. Att kolla hur det går med de hemliga önskningarna går däremot bra.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen