Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Bob Houghton - tränaren som förändrade och förnyade Malmö FF

1974 virvlade han in i Malmö som 27-årig okänd tränare och bröt många av klubbens tidigare mönster - förutom det att söka sig till utländska tränare. Det var något klubben gjort med framgång tidigare, som bekant.
Robert "Bob" Houghton fick en skara smått mätta spelare att tända till på nytt, anpassa sig efter en helt ny typ av fotboll med presspel och en högt ställd försvarslinje för att lura motståndaren offside och det kom att leda till en magisk period i Malmö FF:s historia. Tre snabba SM-guld 1974, 1976 och 1977 och Europacupfinalen 1979 är svårslaget.
I dag - 30 oktober - fyller den legendariske engelsmannen 70 år.
Han var tuff, bestämd och envis, men också med en alldeles speciell glimt i de vassa ögonen. Han lärde sig snabbt svenska och vann de äldre spelarnas tillit och förtroende för ett helt nytt spel.
Bob Houghton lämnade sedan för grekisk klubb 1980, men kom tillbaka under åren 1990-92 och då gick det som det tyvärr ofta gör när man försöker göra favorit i repris. Det gick sådär och sommaren 1992 lämnade han jobbet.
Bortsett från kortare försök i klubbar som Bristol City och Zürich tog Bob Houghtons tränarkarriär en lite udda och östlig inriktning. Han tränade flera klubbar i Kina bland annat och var förbundskapten i Kina, Uzbekistan och Indien.
Bob Houghton vid Champions League-matchen MFF-Donetsk 2015. Vid besöket i Malmö tränade han även ett pass med MFF U17 och såg matchen i Uefa Youth League mellan MFF och Donetsk också.Bild: PETTER ARVIDSON
I dag är han fotbollspensionär och gjorde ett uppskattat återbesök i Malmö oktober 2015. Han fick se MFF besegra Sjachtar Donetsk med 1-0 i Champions League och hyllades furstligt av publiken. Det kändes väl helt rätt att han hyllades just vid en Europamatch.
Dagen före ledde han faktiskt dessutom en träning med MFF:s U17-lag och dagarna bjöd på många glada återseenden.
Gå till toppen