Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bombbälte till halloweenfest orsakade pådrag

Pojkens utklädnad till halloween var alltför trovärdig. Det falska bombbältet fick honom både gripen och misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Flera bostäder i Gävle fick utrymmas efter att en pojke lagt upp en bild på ett falskt bombbälte på sociala medier. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Under måndagskvällen inträffade ett större polispådrag i stadsdelen Bomhus i Gävle. Ett antal flerbostadshus, totalt sju trappuppgångar, fick utrymmas efter att oroande bilder börjat spridas på sociala medier.
Bilderna, som lades ut på Snapchat, visade en tonårspojke i vad som såg ut att vara ett bombbälte. Polisen kunde gripa pojken och en åklagare inledde en förundersökning mot honom om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det gick så långt att polisens bombtekniker larmades och undersökte bostaden.
Men bombbältet var i själva verket en del av en utklädnad som pojken skulle ha till en halloweenfest.
– Jag kan förstå att människor reagerade eftersom det var väldigt likt ett riktigt bombbälte, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen, till SVT Gävleborg.
Åklagaren kommer att avskriva ärendet under dagen och ingen påföljd väntas för pojken. Hedström tycker att man ska tänka sig för om vilka bilder man lägger ut på sociala medier "eftersom terrorhot är väldigt påtagliga i dagens läge och människor reagerar".
Gå till toppen