Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Extremväder en större hälsofara

Extremt väder blir allt vanligare världen över – och utgör en allt större risk för människors hälsa. Situationen är på väg att bli akut, enligt en ny forskningsrapport.

En bil på en översvämmad gata i Hamburg, Tyskland i helgen.Bild: Daniel Bockwoldt/AP/TT
Torkor blir torrare, värmeböljor vanligare och regnet allt tyngre.
Förra året inträffade 797 extrema väderhändelser världen över. Det är en ökning på 46 procent sedan 2010, visar en ny rapport från ett internationellt forskningssamarbete som publiceras i tidskriften The Lancet.
– Vi ser en allvarlig utveckling av hot mot människors hälsa, säger Maria Nilsson, docent vid Enheten för epidemiologi och hälsa vid Umeå universitet, som har varit med och lett en av forskningsgrupperna bakom rapporten.
Enligt rapporten gör klimatförändringar att en miljard människor kommer att behöva migrera under de närmaste 90 åren. I 87 procent av världens städer uppges luften vara för dålig. Och när jordbruken drabbas av värmeböljor kan det leda till undernäring.
– Om vi tittar på hälsorisker så är det höjda temperaturer, luftföroreningar, mer extremväder och en förändrad spridning av infektionssjukdomar. Det är de fyra stora blocken vi måste hålla koll på och anpassa oss till, säger Maria Nilsson.
Extrema väderhändelser följs av extrema kostnader. Enligt forskarna kostade förra årets händelser totalt runt 129 miljarder amerikanska dollar. Det gäller då endast materiella skador – inte skador på människor eller dödsfall.
Även i Sverige ökar riskerna, enligt Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och i dag naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han pekar på stormen Gudrun (2005), översvämningar i Öresundsregionen (2011) och skogsbranden i Västmanland (2014).
– Det är tre saker som redan har hänt och som vi får räkna med kommer hända igen, säger han, och pekar på en ökande risk även för ihållande värmeböljor som slår hårt mot äldre, sjuka och barn.
– Sverige är ett av få länder i Europa som har varit helt förskonade från värmeböljor under 2000-talet.
Här regnar det också mer när det regnar, poängterar Holmgren. Samtidigt blir svenska grundvattennivåer allt lägre under torra perioder.
Forskarnas slutsats är att torkor, stormar och översvämningar kommer att inträffa allt oftare. De vill att rapporten ska skynda på politiska åtaganden på klimatområdet.
– Vad vi förstås vill se är en utfasning av fossila bränslen, att vi skyndar på det för att i stället öka utvecklingen av förnybara bränslen, säger Maria Nilsson vid Umeå universitet.
– Om man tittar på vad en privatperson kan göra för att minska utsläpp så är det också viktigt. Att vi funderar över vilka förändringar som är möjliga att genomföra sett till de förutsättningar vi har.
Fakta

Forskningsrapporten

Rapporten "The Lancet Countdown: Tracking progress on public health and climate change" tas fram genom ett internationellt forskningssamarbete. Bland andra står världshälsoorganisationen WHO bakom.

I årets rapport noteras bland annat detta:

Antalet extrema väderhändelser har ökat med 46 procent sedan år 2010.

En miljard människor kommer att behöva migrera under de kommande 90 åren på grund av stigande havsnivåer.

87 procent av världens städer har en luftkvalité som bryter mot världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer.

Klimatförändringarna kommer att orsaka undernäring då en stigande medeltemperatur har påverkat jordbruksproduktiviteten.

Sedan millennieskiftet har antalet människor som drabbas av värmeböljor ökat med 125 miljoner.

Under 2015 dog runt 803000 för tidigt födda barn i 21 asiatiska länder i dödsfall som kan kopplas till luftföroreningar.

Två olika sorters myggor har fått en ökad förmåga att sprida denguefeber.

Källa: The Lancet

Läs alla artiklar om: Klimatförändringar
Gå till toppen