Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frias från mord – men får sju års fängelse

Flerbarnspappan från Malmö har varit försvunnen i mer än ett år. Trots att hans kropp saknas döms en 53-årig mot sitt nekande till sju års fängelse för att ha dödat honom – men frias från mord.

Sjöpolis från Stockholm och kriminalpolis från Malmö sökte i juli 2016 med båt och sonar efter personen i Pude håla utanför Klågerup.Bild: Patrick Persson
Stora mängder blod från den försvunne mannen har hittats i 53-åringens bil och spår i bilen tyder på att han skjutits, medan han varit fastspänd i bilen. Dessutom har en likhund markerat att en död person funnits i bilen, som hittades på en pendlarparkering i Landskrona i augusti 2016.
Hovrätten kan inte fastslå något motiv, men spekulerar i domen kring att det kan finnas ett samband med den pressade ekonomiska situation som 53-åringen befann sig i och att han samtidigt gått i god för offrets handpenning till ett förestående bostadsköp.
Bild: Patrick Persson
Åklagaren yrkade på att 53-åringen skulle dömas till livstids fängelse för mord, men lagman Hanserik Romeling framhåller att det inte går att dra några säkra slutsatser om hur 53-åringen gick till väga eller hur han resonerade när offret angreps.
"Målet är ovanligt på så sätt att offrets kropp aldrig har hittats. Vi är övertygade om att flerbarnsfadern inte längre är vid liv och att det är 53-åringen som bär skuld till detta", säger han i ett pressmeddelande.
Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer den tidigare domen från Malmö tingsrätt, vilket innebär att mannen döms för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Fakta

Försvunnen sedan juni 2016

Flerbarnspappan från Malmö försvann i juni 2016. Det är känt att han åkt iväg med 53-åringen i dennes bil samma dag som han försvann.

Polisen rubricerade försvinnandet som ett misstänkt människorov och gjorde omfattande försök att hitta honom.

I augusti 2016 hittades 53-åringens bil och i den fanns stora mängder blod från den försvunna mannen. Där fanns också en blodig pärm och på den fanns 53-åringens fingeravtryck.

Mannen dömdes i en första omgång för grov misshandel till fyra års fängelse.

När sedan en likhund markerade i bilen och tändsatspartiklar hittades där åtalades han på nytt, den här gången för mord alternativt grovt vållande till annans död.

Malmö tingsrätt dömde honom till sju års fängelse, en dom som nu har fastställts av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Gå till toppen