Malmö

Kampen är Malmös nya urbana kultur- och sporthall

I den flera tusen kvadratmeter stora sport- och kulturhallen ryms allt från parkourbana, cirkusskola, graffitikonst, roller-derby och fritidsbibliotek. Kampen ska få Sofielunds industriområde att bubbla av liv.

Idag invigdes det urbana sport- och kulturcentret Kampen i Malmö med bland annat parkour. Murat Alisher flyger över en rad frivilliga på golvet.Bild: Peter Frennesson
Väggarna i den enorma hangaren är täckta av graffiti från golv till tak. Dörrarna står öppna i båda ändarna och det är nästan lika kallt inne som ute. Ändå springer parkour-utövare runt i kortärmat.
– Ja, det är gjort för att man ska röra sig här inne, säger en kvinna när någon påpekar kylan.
Katrin Stjernfeldt Jammeh talade under invigningen av den urbana sporthallen Kampen i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Efter att kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh förklarat Kampen invigd med ett saxklipp, dundrar dj:n på med techno-musik. Plötsligt voltar fem killar i mjukisbyxor ned från en container. De landar på en matta framför dj:n och fortsätter sin parkour-uppvisning med att kalla upp tio frivilliga barn. De lägger sig på rygg på betonggolvet. Killarna voltar över barnen och publiken klappar förtjust.
Sedan några år tillbaka har intresset för parkour exploderat, berättar Patrik Lindqvist, ordförande i Quality Runners där killarna tränar.
– Vi har 600 unga som kommer hit varje vecka och utövar parkour i vår hall, säger han.
Stolt visar han upp parkourhallen som de byggt på sedan ett år tillbaka. Stora träblock bildar kulisserna av en stad. Sporten går ut på att utövarna hoppar och voltar mellan träblocken och har sitt ursprung i urban miljö. Här tränar 19-årige Murat Alisher, som nyligen tog hem guldet på en av de största parkourtävlingarna i Sverige: West Coast Flow.
För fyra år sedan tog Murat Alisher sina första trevande parkoursteg. I dag kan han lägga tio barn på rad och volta över dem, utan att ett hårstrå på deras huvud kröks.
– Parkour är till stor del mental träning: det handlar om att göra volten så många gånger på en matta att du vet att du klarar att göra den mellan två byggnader. Eller över barn, säger han.
Idag invigdes det urbana sport- och kulturcentret Kampen i Malmö. Amanda Persson från Malmö Cirkusskola i trapetsen.Bild: Peter Frennesson
Quality Runners är inte den enda föreningen som har sin hemvist i Malmös nya urbana kultur- och sporthall. Malmös två Roller derby lag – Crime City Rollers och Malmö Royal Roller Derby – håller till i Crime City Hall. Vägg i vägg håller Cirkusskolan på att etablera sig.
Det här är första gången de här aktiviteterna får ett eget ställe. Våren 2016 fattade fritidsnämnden ett beslut om att hitta fler lokaler åt Malmös nya urbana sporter.
– Tanken är att verksamheterna ska kunna utvecklas var för sig, men också tillsammans och göra området mer attraktivt, säger Malin Eggertz Forsmark, avdelningschef på fritidsförvaltningen.
Området kring Kopparbergsgatan där Kampen ligger, är högintressant för hyresvärden MKB. På sikt ska här byggas bostäder. Kampens hyresavtal löper på sju till tio år.
– Allt det här ska ju rivas i framtiden, säger Malin Eggertz Forsmark.
– Men planen är att föra en dialog med MKB för att verksamheten ska finnas kvar i området på något vis.
Bortanför Crime City Hall ligger Fritidsbanken. Det drivs av Malmö stad och fungerar som ett bibliotek för fritidsprylar istället för böcker. Längs med raderna av hyllplan ligger använda fotbollsskor, skridskor, hockeyskydd, fotbollar i välsorterad ordning. Sakerna har samlats in från Malmöbor som lämnat av sin gamla fritidsutrustning. Fritidsbanken är ett sätt att sänka trösklarna för en aktiv fritid åt fler Malmöbor, menar projektledaren Sara Hansson.
– Alla får låna och allt är gratis, säger hon.
– Tanken är att föräldrar ska kunna komma hit och låna exempelvis skridskor till sig och sina kids, säger kollegan Niklas Hafen.
Han är en av två anställda som kommer att hålla öppet Fritidsbanken under tisdagar och onsdagar mellan klockan 10.00 och 18.00. Alla lån löper över två veckor och det finns inga förseningsavgifter. Går något sönder blir man inte ersättningsskyldig.
– Om en pryl går sönder är det ett tecken på att den använts, och det är ju precis det vi vill, säger han.
Idag invigdes det urbana sport- och kulturcentret Kampen i Malmö, och även Fritidsbanken, vars varsamhet består av att låna ut fritidsutrustning. Sara Hansson är projektledare.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen