Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Krogkungen skänker bort sin restaurang i Malmö

Krogkungen Melker Andersson får inte sålt sin restaurang vid Caroli i Malmö. Nu tar han det drastiska steget och skänker bort restaurangen som tidigare hette Köttbaren, men idag går under namnet Burgers & Bar.
– Jag skulle gärna se att en ung, bra kock får möjligheten att starta sin första restaurang där, säger Melker Andersson.

Melker Andersson på Köttbaren i Malmö.Bild: Jenny Leyman
I Stockholm driver Melker Andersson och hans F12-gruppen restauranger som Publico, Mother, Smak, Miss Voon och Kött & Fiskbaren och ytterligare två är på gång. 2013 startade de sin första restaurang i Malmö som då var en filial av dåvarande Stockholmskrogen Köttbaren. Restaurangen Köttbaren öppnade i en hörnlokal på köpcentret Kv Caroli.
Första året gick strålande. Med en omsättning på 17 miljoner kronor var Melker Andersson absolut nöjd. Men sen hände något. Melker Andersson har tidigare beskrivit det som att det har varit ”folk som har tagit sig för stora friheter och då händer det saker med kvalitet och ekonomi”.
– Vi har försökt driva restaurangen på distans, men det är svårt, säger Melker Andersson idag till Dygnet Runt.
Hösten 2016 gjorde de om Köttbaren till hamburgerrestaurangen Burgers & Friends. Efter ett tag hamnade de i en namnstrid och döpte om restaurangen till Burgers & Bar. Men i våras berättade Melker Andersson för Dygnet Runt att han givit upp.
– Jag har valt att kliva av Malmö, sade Melker Andersson då och bekräftade att de ville sälja restaurangen.
På vägskylten utanför Kv Caroli står det fortfarande Köttbaren. Namnet Burgers & Bar står enbart handskrivet på dörrar och fönster.Bild: Jonas Gillberg
Men inte heller det har lyckats. De har haft vissa intressenter, fast inte kommit överens. Därför har de nu fattat det oväntade beslutet att helt enkelt skänka bort restaurangen.
– Vi har försökt sälja restaurangen, men inte fått något napp. Vi har inte energi eller tid att driva en krog i Malmö just nu. Vi öppnar en ny krog i Stockholm imorgon och en till i januari och jag vill inte stå med mitt namn och göra något halvdant i Malmö, säger Melker Andersson.
Nu hoppas han hitta en sugen Malmökrögare, ung som gammal, som kanske inte har råd att köpa en egen restaurang, men däremot vilja och energi.
– Jag fick själv min första krog på ett väldigt billigt sätt och jag tycker det känns bra att ge den här chansen till en annan kock. Rent ekonomiskt är det ju inte försvarbart, men jag tycker ju att det känns lite kul att få skänka bort en krog. Extra kul tycker jag det vore om det var en ung kock som kanske inte har pengar, men som här kan starta sin första krog, säger Melker Andersson och hänvisar intresserade till F12-gruppens hemsida.
Bild: Emma Larsson
Kommer ni att hålla Burgers & Bar öppet fram tills att ni hittar den som vill ta över?
– Ja, absolut. Det är inte fråga om att stänga. Vi är en ansvarsfull hyresgäst och har ett avtal som vi tänker följa, säger Melker Andersson.
Melker Anderssons snabbmatskedja Vigårda kommer däremot att finnas kvar i Malmö, närmare bestämt på centralstationen. Och målet är att det ska bli fler i Skåne i en nära framtid.
– Vi har två förslag på lokaler i Lund som vi tittat på och Lund vore en kul stad att satsa i. Även Helsingborg är jätteintressant och kanske även någon till i Malmö och vi hittar en bra lokal. Vår plan är att öppna 4–5 nya ställen om året, säger Melker Andersson.
Vigårda på Malmö centralstation.Bild: Emma Larsson
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen