Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Patienter skickades hem efter datastrul i Region Skåne

Under hela onsdagen kunde privata vårdcentraler och kliniker inte komma i kontakt med Region Skånes journalsystem. Patienter med bokade tider fick skickas hem från vissa mottagningar.

Först vid 15-tiden, efter nästan åtta timmar, var felet helt åtgärdat. För många patienter innebar datastrulet extra väntan, och på några mottagningar skickades personer hem för att det inte gick att skriva remisser.
– Att inte kunna ta emot patienter som väntat minst en månad på sin tid är skandalöst, skriver en patient i Landskrona som blivit ombokad från en privat klinik på onsdagen.
Enligt Jan Svensson, IT-chef inom Region Skåne, drabbade felet alla privata vårdgivare inom Region Skåne. Alltså vårdcentraler och kliniker som har avtal med regionen och som en vanlig dag tar emot hundratals patienter.
– De har inte kunnat logga in på Region Skånes nät. Felet uppstod 07.30 på morgonen, och det har troligen samband med uppdatering av olika certifikat, säger han.
Region Skånes olika journalsystem har historiskt drabbats av många störningar. Men den senaste tiden har de varit tämligen stabila, enligt Jan Svensson.
Regionen har nyligen beslutat att handla upp ett nytt digitalt journalsystem för en miljard kronor. Det blir gemensamt för primärvården och sjukhusen och skulle börja införas 2019. Men beslutet har överklagats av en konkurrent till det valda företaget och ligger nu för avgörande i förvaltningsrätten.
Gå till toppen