Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Det finns inget motsatsförhållande mellan teknikutveckling, minskade utsläpp och ändrad livsstil."

Istället för att även i fortsättningen vara ett internationellt föredöme med världens bästa klimatpolitik vill Moderaterna ställa Sverige i skamvrån tillsammans med Donald Trump och Jimmie Åkesson.
Det anser Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Med en moderat politik skulle det fortsätta att vara dyrare att åka tåg än att flyga, skriver Isabella Lövin (MP).Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Moderaternas talesperson i miljöfrågor, Maria Malmer Stenergård, skriver att vi politiker ska fokusera på ny teknik och andra åtgärder som minskar utsläppen från industrin och transporterna (Aktuella frågor 27/10). Men Moderaterna vill varken satsa på utsläppsminskningar eller ny teknik.
Moderaterna går i sin skuggbudget fram med motorsåg inom miljö- och klimatpolitiken. Naturvårdsverkets budget ska närmast halveras, liksom det internationella miljösamarbetet och skyddet av värdefull skog. Teknikdrivande stöd till klimatinvesteringar ska tas bort, liksom stödet till industrins teknikutveckling. Partiet vill sänka bensinskatten, lägga en trängselskatt på tåg och inför budgetpropositionen hotade Moderaterna, tillsammans med övriga borgerliga partier, att avsätta ministrar som inför en klimatskatt på flyg.
I sitt budgetförslag skär Moderaterna bort över nio miljarder kronor på miljömyndigheter, satsningar på teknikutveckling och andra anslag. Hur ska de utsläpp som transporter och industri medför minska och hur ska ny teknik utvecklas när miljömyndigheter och politiska styrmedel slaktas?
Likadant är det med den makt som konsumenter har. Maria Malmer Stenergård anser precis som Miljöpartiet att den är ett av de starkaste verktygen för förändring, men vill inte använda det. För Moderaterna är det inte viktigt att det blir lätt för människor att göra rätt så att de kan minska sin klimatpåverkan.
Det finns inget motsatsförhållande mellan teknikutveckling, minskade utsläpp och ändrad livsstil. Tvärtom hänger de ihop. Tekniken utvecklas snabbare och utsläppen minskar när vi politiker gör det lättare för alla att göra rätt och ger människor de verktyg som behövs för att kunna göra klimatsmarta val.
Med en moderat politik skulle Sverige gå baklänges in i framtiden och ha kvar ett ineffektivt och haltande järnvägssystem från förra århundradet istället för att bygga höghastighetståg. Det skulle fortsätta att vara dyrare att åka tåg än att flyga, att köra med bensin istället för med el och industrin skulle fortsätta att använda kol istället för vätgas och annan modern teknik.
Istället för att även i fortsättningen vara ett internationellt föredöme med världens bästa klimatpolitik vill Moderaterna ställa Sverige i skamvrån tillsammans med Donald Trump och Jimmie Åkesson. Jag är övertygad om att svenskarna vill något annat och Miljöpartiet vill ge dem rätt verktyg.

Isabella Lövin

Isabella Lövin (MP) är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.
Gå till toppen