Malmö

Genmäle från FC Rosengård: FC Rosengård håller hårt i slantarna

I en artikel om FC Rosengård i tisdags skrev Sydsvenskan om oss på ett sätt som gjorde att klubben framstod som slösaktig. Det är vi inte. Vi är en förening som jobbar hårt och håller lika hårt i slantarna.
Rubriken på tidningens förstasida var ”FCR söker bidrag – och åker lyxflyg”. Med ordval som ”lyxflyg” och ”privatjet” gavs sken av att sponsorerna rest dyrt. Då en av sponsorerna bjöd på flygresan hade en mindre missledande rubrik varit ”FCR söker bidrag – och reste billigare än reguljärflyg” alternativt ”FCR söker bidrag – och sponsorer sparade klubbens pengar genom att samåka”. Nu har man ändrat rubrikerna på tidningens webbplats. Det är hederligt gjort, tack för det. Men skadan är redan skedd.
Den nya rubriken lyder ”FC Rosengård ber om respengar av skattebetalarna – styrelsetoppar och sponsorer åkte till London och såg herrfotboll”. Dessa två saker har dock inte med varandra att göra.
Läs mer:FC Rosengård ber om respengar av skattebetalarna – styrelsetoppar och sponsorer åkte till London och såg herrfotboll
Resan som gjordes för flera år sedan har inte orsakat FC Rosengård några kostnader. Den har inte betalats av Malmös skattebetalare. Den är betalad av de sponsorer som åkte på resan. Genom att en deltagare bjöd på flygresan blev kostnaden totalt sett dessutom lägre vid just denna resa. Denna typ av resor genomförs oavsett om FC Rosengård lyckas kvala in till Champions League eller inte.
Sponsorer av fotboll är ofta intresserade av att titta på fotboll och i samband med dessa resor diskuteras föreningens utveckling med de större sponsorerna. Det sker ungefär en gång vartannat år. Det ingår i sponsoravtalen och de personer som var med på resan till London är några av de som lagt mest av sin egen tid och lagt ut mest pengar i hela Sverige på damfotboll och fotboll i Rosengård.
Klubben har trots stora framgångar en ansträngd ekonomi och håller hårt i slantarna. Utöver fotbollen har vårt projekt Boost by FC Rosengård skapat sysselsättning för över 3 000 långtidsarbetslösa unga. Vi driver även Football for Life, ett projekt i Sydafrika som skapar förutsättningar för tjejer att spela fotboll och växa som individer.
Statliga bolaget Svenska Spel gav i år fyra miljoner kronor i så kallad Europabonus till de svenska herrlagen, medan damlagen fick dela på en halv miljon. UEFA satsar totalt ca 1,25 miljarder euro (!) på herrarnas Champions League och cirka två miljoner euro på damerna. 99,8 procent till herrarna, 0,2 procent till damerna. Vinnaren av herrallsvenskan fick i år en bonus på över 17 miljoner kronor, medan vinnaren av damallsvenskan kammade hem noll (0) kronor i bonus.
Malmö stad har gett ett bidrag till klubben för merkostnader kopplat till Champions League-spel, bland annat mot att Malmös skolelever erbjudits fritt inträde till våra hemmamatcher i Champions League. FC Rosengård bidrar även till att stärka Malmös och Rosengårds varumärke internationellt. Vi är tacksamma för stödet vi fått och ansöker även i år om ett bidrag. Vi behöver all support vi kan få.
Håkan Wifvesson, ordförande FC Rosengård
Sydsvenskan svarar:
Vi noterar att Håkan Wifvesson och Rosengård inte har kunnat beslå vår publicering med faktafel.
Rosengård anser inte att kopplingen mellan kommunala bidrag och den omskrivna sponsorresan är korrekt och relevant. Det anser vi på Sydsvenskan.
Marcus Ekdahl
Redaktionschef
Sydsvenskan
Gå till toppen