Wimans blogg

Lagkaptenen hyllar dagens speciella MFF-jubilar

Supporterkulturen kring Malmö FF har vi skrivit spaltkilometer om. I dag fyller själva grundbulten 25 år.

– Det är de som bygger klubben, de som är klubben. Vi vet ju alla vilket stöd vi fått genom alla år. Ska man plocka ut något speciellt så är det ju Europamatcherna där de höjt oss enormt. Det finns flera matcher, där man kan peka ut hur vi tagit hjälp av dem för att lyckas, säger MFF-kaptenen Markus Rosenberg när jag ber om ett omdöme.
Vi pratar alltså om MFF Support, som bildades den 1 november 1992. Ett nådens år då MFF blivit sexa i grundserien under Bob Houghton, som sedan fick sparken, och i mästerskapsserien slutade femma med danske Viggo Jensen som huvudtränare.
Säsongen hade avslutats några dagar tidigare mot AIK med en hemmaförlust inför 8722 åskådare och självaste Anders Frisk som domare.
Om ni är nyfikna så såg laget ut så här: Jonnie Fedel - Henrik Nilsson, Jean Paul Von der Burg, Torbjörn Persson, Stefan Alvén - Patrick T Andersson, Anders Andersson, Patrik B Andersson, Niclas Nylén - Fredrik Dahlström, Jörgen Ohlsson, På bänken: Per Ågren, Jonas Axeldal.
En ganska hyfsad elva minst sagt, men under ett decennium där MFF verkligen kunde behöva all support man kunde få.
Bild: PETTER ARVIDSON
MFF Support växte sig sakta allt starkare och nådde höjdarsiffror en bit efter millenieskiftet då man hade över 6000 medlemmar om jag minns rätt.
På senare år har snarare - inte minst för att få förtur till Europabiljetter - valt att vara medlemmar i huvudföreningen i stället.
Men MFF Support har grupperat om och gör ett hårt och intensivt arbete för alla dem som följer MFF. Den stora tunga biten är att arrangera bortaresor, men man har en rad andra aktiviteter också. Man ordnar turneringen "Alex minne", är aktiv i supporterpolitiska frågor och är ett paraply för "MFF-familjen", de olika supportergrupperingar med lite olika särintressen som finns.
Vi ska inte glömma att MFF Support också ger ut den matiga tidningen "Nummer 12" ett antal gånger under året.
När Markus Rosenberg nämner Europa, så är ju inte minst MFF Supports medverkan till att ha fått ihop fantastiska bortaföljen till Champions League-matcher i både kval och slutspel och även Europa League, något som gett eko vart än de har kommit - och även i andra delar av vår världsdel.
Vad gäller årets allsvenska så kan ni imponeras av följande bortaföljen för MFF (den första siffran är den officiella från bortaläktaren:
IFK Göteborg 4400+ca1500 på sittplats.
Halmstad 1638+ca 1000 på sittplats.
Kalmar 451+ca 75 på sittplats.
Elfsborg 417+ca 50 på sittplats.
Hammarby 790+ca 500 på sittplats.
AIK 689+ca 500 på sittplats.
Jönköping 1192+ca 100 på sittplats.
Häcken 1405+ca 750 på sittplats.
Sundsvall 132.
Djurgården 1036+ca 750 på sittplats.
AFC supporterbojkott, men ändå ca 150 totalt på plats.
Örebro 550.
Östersund 64.
Norrköping ca 2000.
Sirius 511.
Det innebär att totalt har MFF haft runt 20 500 supporters totalt på bortamatcherna (20 650 om man räknar exakt på siffrorna ovan). Ett snitt på fantastiska 1377.
Häcken är lite överraskande sämsta publiklag i hela allsvenskan. Som en jämförelse har de dragit 2996 åskådare på hemmaplan i snitt.
I dag är Thelma Ernst ordförande i MFF Support. Bland andra som kan nämnas som lett organisationen är företrädarna Tony Ernst och Magnus Ericsson, samt en gång i tiden Peter Åhlander som numera är klubbens kommunikationschef.
Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: MFF-Häcken
Gå till toppen