Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Kay Renmarker

Kay Renmarker, Limhamn, har ”motvilligt” lämnat oss. En glad gamäng som föddes 1936 har seglat vidare, drygt 81 år gammal. Kay efterlämnar hustrun Sassa, barnen Peter, Pia och Patrik med makar och åtta barnbarn.

Kay växte upp i Trelleborg. Goda skolbetyg och intresse skapade förutsättningen för läkarutbildningen i Lund. Under studieperioden blev Studentsångarna ett engagemang som lockade Kay till härliga sångstunder. Engagemanget för sångarna fanns alltid där och så länge orken fanns, sågs han på Universitetstrappan den 1 maj.
Läkarkarriären påbörjades som skeppsläkare på ett kryssningsfartyg. När Kay steg i land, väntade nya utmaningar som chef för Infektionskliniken på dåvarande MAS. Malmöborna fick ta del av hans kunnande i epidemiologi och folkhälsovetenskap, när han utsågs till Malmös Stadsläkare.
Efter ett spännande, omfattande uppdrag för malmöborna pensionerades Kay från uppdraget. Kays engagemang och kunskap kring hur miljö och levnadsvanor påverkar människans sjukdomar, medförde att Kay tillsammans med en grupp läkare, startade Värnhems Vaccinationscentral. Många av oss har säkert besökt Kay med den gula vaxinationsboken och fått de sprutor som behövdes inför utlandsresorna.
Kay var en levnadsglad, omtyckt och utåtriktad person, med fablaisse för god mat och goda drycker. Han var en självklar medlem i många sällskap och föreningar. Som exempel kan nämnas Slottsstadens Rotaryklubb där han invaldes 1988 och var President 1998/1999. Medlemsmöten på Travellers’ Club, Frimurarlogen, Parbricole, Skånska Diplomatiska Kåren och M-3 i Lund missade Kay sällan.
1989 startade ett antal matglada gossar Kistans Vänner för att tydliggöra att kropp och själ hör ihop. 16 herrar lagade god mat och inmundigade goda drycker för att nå det ultimata resultatet.
Från att ha bott på en stor gård i Räng, Vellinge, där barn och barnbarn fick god plats, flyttade Kay och Sassa till det nybyggda Victoria Park. Inte minst den härliga bassängen medförde gott liv på många morgnar.
Kay och Sassa hade sitt sommarparadis i Brantevik. Att sitta på ”ljugarbänken” i hamnen efter ett kallt bad i havet gav Kay välbehag. Som gäst hos familjen var vi inte alltid förtjusta över temperaturen i det kalla havet.
Under många år var Kay och Sassa delägare i en segelbåt med hemmahamn i Kroatien. Eggiska hamnar utforskades och många kulinariska upplevelser berikade somrarnas äventyr.
Med Travellers´ och Rotary fick Kay många resminnen. Den mest långväga resan var ett Rotary Friendship Exchange utbyte till Nya Zeeland.
På Malmö Operas premiärföreställningar var Kay en trogen gäst. Där hade han sitt stambord där den obligatoriska räkmackan med vitt vin intogs och där vänner samlades före och under pauserna.
Kay kommer alltid att leva i vårt minne som en chevaleresk kavaljer, en omtänksam god vän, en härlig optimist och en glad gamäng!
Rotaryvännerna
Helge Ström Olsen
Gunn Hanéll
Gå till toppen