Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

SD-riksdagsmän utnyttjade i syriska diktaturens propaganda

SD-riksdagsmännen Martin Kinnunen och Markus Wiechel utnyttjas nu i den syriska diktaturens propaganda.
I regimtrogna syriska medier sitter de under porträtt av diktatorn Bashar al-Assad och "beklagar att Sverige är neutralt i Syrien".
"Det blev väldigt märkligt", säger Kinnunen.

Sanas publicering (skärmdump). Marcus Weichel sitter rakt under porträttet av Bashar al-Assad. Till höger om honom Martin Kinnunen.
Just nu befinner sig två SD-riksdagsmän på resa i Damaskus.
Det är utrikespolitiske talesmannen Marcus Wiechel och ledamoten Martin Kinnunen, som i fjor dömdes för bokföringsbrott för sin roll i SD-bolaget Samtid och Framtid.
Resan sker inom ramen för den pengapott som alla riksdagsmän får för utlandsresor i studiesyfte, vilket är helt normalt.
Men så skickade plötsligt den regimtrogna nyhetsbyrån Sana ut en artikel där Wiechel och Kinnunen sitter under ett porträtt av diktatorn Bashar al-Assad med ledamöter i regimens "utrikesutskott".
Rubriken lyder: "Svenska parlamentariker beklagar att deras regering är neutral i konflikten i Syrien".
– Vi har noterat artikeln. Den blev väldigt märklig. Den behöver korrigeras, säger Martin Kinnunen när Sydsvenskan når honom på telefon.
Sana-artikeln, som sprids i alla regimtrogna medier, är ett led i Bashar al-Assads propaganda. Budskapet är tydligt: Här sitter två svenska parlamentariker som vill att Sverige ska stödja al-Assad.
I texten påstår Sana att de svenska politikerna – apropå de sanktioner som både USA och EU lagt på Syrien – betonat att de inte är "en del av USA-systemet".
Wiechel och Kinnunen påstås också på mötet med sina syriska kolleger ha "beklagat att den svenska regeringen är neutral till det som pågår i Syrien samtidigt som det extremistiska tänkandet sprider sig allt snabbare i Europa."
Det är uttalanden som går på tvärs med den svenska regeringens utrikespolitik.
Sverige står ju fullt ut bakom de sanktioner som EU lagt på Syrien. Utrikesminister Margot Wallström har fördömt Bashar al-Assads terrorbombning av sin egen befolkning och hans attacker med kemiska stridsmedel.
Men enligt Martin Kinnunen har de både SD-politikerna misstolkats.
– Det är en jättemärklig rubrik. Jag tror de har rört till översättningen från engelska till arabiska.
Vad har ni egentligen sagt?
– Vi har sagt att väst misslyckats med att hantera konflikten i Syrien.
– Vi har också sagt att Sverige är alliansfritt. Syrierna är ju väldigt USA-kritiska och då har vi gjort klart att Sverige har en egen utrikespolitik.
Vad är syftet med er resa?
– Syrienkonflikten påverkar ju Sverige mer än någon annan konflikt. Vi är här i studiesyfte.
Hur ser du på att ni så tydligt utnyttjats i al-Assad-regimens propaganda?
– Det är ju inget vi önskat. Men porträtten av al-Assad hänger ju överallt.
– Vi har försökt undvika den här typen av sammanhang, men här har vi misslyckats, säger Martin Kinnunen.
Enligt Kinnunen träffar de båda SD-politikerna inte bara diktaturens företrädare i Damaskus, utan även flera FN-organ i syfte att få överblick över biståndsbehovet.
En kärnpunkt i SD:s politik är att Sverige ska minska flyktinginvandringen drastiskt och istället "hjälpa i närområdet".
Efter att terrorsekten IS förlorat sin "huvudstad" Raqqa för två veckor sen har Bashar al-Assads regim – som stöds av Ryssland och Iran – stärkt sin ställning i landet.
Gå till toppen