Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anna Blennow: 2000 år gammalt shoppingkvarter nyss funnet

2000 år gammalt shoppingkvarter.Bild: Ottavio Bucarelli
Häromdagen öppnade en ny museilokal i Rom. Det man kan beskåda där är inget mindre än en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna i Rom på senare tid. Också utställningslokalen är ovanlig: källaren i varuhuset Rinascente, som nyinvigdes den 12 oktober efter flera års ombyggnad. Och det var under byggnadsarbetet som man fann femton mäktiga valvbågar av den antika akvedukten Aqua Virgo, i en sträckning på omkring 60 meter. Tidigare har bara ett enda valv varit bevarat i centrala Rom. Man hittade också rester av antika affärslokaler – det här, hörnet av via del Corso och via del Tritone, är alltså shoppingkvarter med tvåtusen år på nacken.
Det var Marcus Agrippa, en av kejsar Augustus närmaste män, som lät konstruera Aqua Virgo – han låg också bakom bygget av Pantheon, idag ett av Roms mest intakta antika monument. Precis bakom Pantheon kan man fortfarande se rester av Agrippas termer, och det var där akvedukten hade sin slutpunkt. Under medeltiden förföll det antika vattensystemet, men renässansens påvar lät reparera de romerska vattenledningarna, däribland Aqua Virgo. När ett annat av Roms ikoniska turistmål, Fontana di Trevi, byggdes på 1700-talet, var det Aqua Virgo som försåg den med vatten. I en vattenkran på fontänens högra sida kan man smaka på det fortfarande fullt drickbara vattnet, och på så sätt sluta den cirkel mellan dåtid och nutid som är så typisk för staden Rom.
Gå till toppen