Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

En spelande smed blev hans stora lycka

Hade det inte varit för att smeden aldrig kom till jobbet den där måndagen för 75 år sedan så hade aldrig Birger Månsson fått den karriär han fick.

Den 3 november fyller Birger Månsson 90 år och det ska firas rejält.Bild: Ulf Sundberg
Uppväxt i Smedstorp på Österlen hade han tidigt fått börja jobba. Först som smedlärling i Hedeskoga och så småningom hos en smed i Ystad.
– Men en måndag efter en helg så kom inte smeden som vanligt. Han hade visst spelat roulett någonstans i Tyskland och stannat en extra dag.
– Då fick vi ledigt och jag kunde genomföra en dröm jag hade, berättar han nedsjunken i en fåtölj i hemmet i Landskrona.
Drömmen var att bli ingenjör men för en gosse med enbart realexamen var det nästan omöjligt att komma in på tekniska läroverket i Hässleholm.
– Men när vi fick ledigt den dagen övertalade jag en kamrat med motorcykel att köra mig till Hässleholm så jag kunde besöka skolan och göra en ansökan, förklarar han.
Problemet var dock att skolan var stängd under sommaren.
– Men jag fick tag i en vaktmästare som i alla fall kunde ge mig några broschyrer och till hösten kom jag in från reservplats.
Första året var jobbigt eftersom Birger Månsson inte hade läst lika mycket matematik som realskoleeleverna.
– Men jag fixade det och blev till sist gymnasieingenjör, säger han stolt.
Efter skolan var det dags för lumpen i Jönköping.
– Där träffade jag min första fru och stannade några år innan jag kunde flytta tillbaka till Landskrona och börja på Öresundsvarvet.
– Vi byggde fantastiska fartyg. Bland annat bilfraktsfartyg som kunde göra 42 knop fullastat. De var så bra att Englands premiärminister Maggie Thatcher rekvirerade ett av dem under Falklandskriget.
– Men sedan kom oljekrisen och rederierna hade inte råd att driva fartygen. Det slutade med att varvet lades ner och jag blev utan jobb, konstaterar han.
När han funderade på att börja som konsult hörde Eriksbergsvarvet i Göteborg av sig och ville att han skulle rycka in som teknisk chef under en period och försöka få ordning på varvet som även det var på väg mot nedläggning.
– Vi lyckades vända utvecklingen genom effektivisering och efter ett år gick vi med vinst. Sedan kom det en ny direktör som ville göra allt på sitt sätt så jag lämnade varvet.
Det lades ner ett år senare.
Tillbaka i Landskrona sade hustrun att hon ville skiljas.
– Det enda jag behöll var en gård vi köpt i Höörs kommun för att ha om något nödläge skulle uppstå.
På gården satsade Birger Månsson på en ny karriär som gåsfarmare.
– En period hade jag 1 200 gäss och en massa gräsänder på gården som jag sålde direkt till restauranger.
Eftersom gässen gick ute och fick mycket motion så blev de fina i köttet och en dag hörde Operakällaren i Stockholm av sig.
– Det slutade med att de köpte massor av gäss av mig.
Birger lämnade ändå gården och blev de sista åren innan pension konsult i arbetsmiljö samtidigt som han och hans nya fru läste in en fil kand i Lund.
– Hon fortsatte sedan läsa och doktorerade medan jag konsultade.
Efter pensionen har han mest ägnat sig åt huset och att spela bridge.
– Jag gillar att se resultat av det jag gör och det ser man i bridge, konstaterar han.

Birger Månsson

Bor: I Landskrona.
Gör: Pensionerad ingenjör och arbetsmiljökonsult.
Familj: Sex barn, 15 barnbarn och 18 barnbarnsbarn.
Aktuell: Fyller 90 år den 3 november och firar med mottagning och flera middagar för släkt och vänner.
Gå till toppen