Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

L och FNL: Om Trafikverket bestämmer blir det ingen järnvägstunnel

Kommunstyrelsen sa ja till avtalet mellan staten och kommunen om höghastighetsjärnvägen. Men Liberalerna och Förnyalund protesterade – de menar att Lund borde vara tydligare med att järnvägen ska grävas ner.

Bild: STR
Det färska avtalet innebär att Lund går med på att betala 120 miljoner kronor till höghastighetsjärnvägen – men bara under förutsättning att Lund C blir stationen och att tågen ska kunna gå i 320 kilometer i timmen, inte 250 kilometer i timmen som också föreslagits.
Enligt avtalet ska Trafikverket dessutom betala om man bedömer att järnvägen måste grävas ner genom Lund.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) ser överenskommelsen som en stor framgång för Lund.
– När det gäller en tunnel har det nämnts kostnader som 10-20 miljarder kronor. Det är en summa som kommunen aldrig skulle ha möjlighet att hantera själv, säger han.
Men när kommunstyrelsen diskuterade ärendet på onsdagen var inte alla lika nöjda.
Liberalerna och Förnyalund fruktar att skrivningarna i avtalet innebär att Lund tappar möjligheten att påverka huruvida järnvägen ska grävas ner eller inte och vill att det görs tydligare att Lund förespråkar en nedgrävning.
– Som det är formulerat lämnar man över beslutanderätten om en nedgrävning av järnvägen i centrala Lund helt och hållet till Trafikverket. Vi menar att det är samma sak som att det inte blir någon nedgrävning eller tunnel, säger oppositionsrådet Philip Sandberg (L).
– En sådan bedömning måste ske i samråd och dialog med Lunds kommun och redan i avtalet bör det vara tydligare.
Anders Almgren:
– Järnvägsplan antas av Trafikverket och det är där höjdläge och sådant avgörs. Vi kan inte hitta på en speciallagstiftning att det är Lund som antar en järnvägsplan.
Han säger att det – trots skrivningen – handlar om gemensamma arbetsgrupper som tittar på olika lösningar.
– Vi är inte bortknuffade från ritbordet, utan vi är i högsta grad med.
För att avtalet ska bli giltigt måste det godkännas av Lunds kommunfullmäktige, samt av Hässleholm kommunfullmäktige, Region Skånes fullmäktige samt regeringen.
Gå till toppen