Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lavskrikans skog fall för domstol igen

Lavskrikan förekommer i lavklädd barrskog i norra Skandinavien och in i Sibirien. Den är nyfiken och orädd och kommer ofta nära för att se om det bjuds på något ätbart. Arkivbild.Bild: Birgitta Nilsson/TT
Den lilla kråkfågeln lavskrika, som håller till i gamla barrskogar i norra Sverige, får hänga med i ytterligare en juridisk prövning om artskydd och skogsbruk.
Skogsstyrelsen överklagar nämligen tre domar i mark- och miljödomstolen, vilka gav skogsägare i Hälsingland rätt att avverka på sina marker – trots att lavskrikan därmed riskerade att försvinna för gott från området.
I andra fall, då det gällt att skydda tjäder i Västra Götaland, har Skogsstyrelsen fått gehör i domstolen för sina beslut om begränsad avverkning. Därför tycker myndigheten att det behövs en vägledande dom i högre instans om hur artskyddet ska tolkas.
"Vi överklagar för att vi behöver få bättre klarhet i hur den här typen av ärenden ska hanteras", säger Tove Thomasson, naturvårdsspecialist vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Lavskrikan är inte hotad, men arten missgynnas av storskaligt skogsbruk och minskar långsamt.
Gå till toppen