Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lorentz hyllades och gick under radarn – nu kommer han till Skåne

Med ”Kärlekslåtar” hyllades han universellt och blev kallad för generationsartist. Men efter år 2014 försvann Lorentz från radarn. Nu kommer han till Skåne – och avslöjar sina nya planer.

I somras överraskade Lorentz Musiksverige med att – utan förvarningar – släppa albumet ”Lycka till”.
Att som konstnärlig utövare hitta sitt artist- eller bandnamn kan vara en utmaning. Det vet alla som någon gång gett sig in i processen att hitta på det där perfekta namnet att identifiera sitt skapande med.
För Stockholmsbaserade rap- och soulartisten Lorentz Berger, som han egentligen heter, har det aldrig varit något problem – smeknamn har snarare varit en del i själva skapandeprocessen. Lorre, Loso, Losobaby, Lorrelight, Loso Yamamoto. Tilltalsnamnen har varit många genom åren, men under stundande Sverigeturnén – vilken är den största han haft hittills – är det Dogfather som gäller.
– Folk har kallat mig Dogfather länge. Det blev att jag till slut började använda det själv och det passar mig rätt bra. Det är ett namn som är kopplat till den här turnén [The Dogfather Tour]. Jag vet inte hur länge det kommer att hålla dock, säger han.
Hiphop- och soulartisten Lorentz föddes år 1991 i Stockholm och slog igenom tillsammans med sin bror i duon Lorentz och Sakarias i slutet av 00-talet. År 2014 gjorde han solodebut med albumet ”Kärlekslåtar” som möttes av idel lovord.
Han vann en grammis, utmärkelser på P3 Guld och kallades för ”generationsdefinierande artist”. Dels tack vare sin säregna musikaliska stil – med släpande diftonger på stockholmska och romantiska harmonier – men också med sin klädstil. Utöver musicerandet är mode ett stort intresse för Lorentz, som också har gjort en egen parfym. Hans intresse för exklusiva märkeskläder märks också av i flera av låttexterna på debutalbumet.
En klassisk rockklyscha är att tala om det ”svåra andra albumet”. För många i Lorentz anno 2014:s situation hade detta varit ett problem; förväntningarna var skyhöga efter ”Kärlekslåtar”.
Hur hanterar man då en sådan situation?
Lorentz gick under jorden i en period ”som var väldigt mycket upp och ner”.
– Det blev ju en sån stor grej med förra skivan, på något sätt har det väl påverkat. Jag har ingen prestationsångest, jag vet vad jag gör. Går jag in i studion vet jag att något kommer att komma ut, säger han och fortsätter:
– Jag ville gå bort från ”Kärlekslåtar”. Det är ju såhär, man har en känsla – saker man vill säga, abstrakta idéer och sådant, men ibland har jag en ganska lång startsträcka. Jag ville reflektera den här perioden efter ”Kärlekslåtar”.
Låtidéer och uppslag till nya projekt började komma upp i Lorentz tankar, men i flera år var det tyst från hans sida. Det var därför en smärre chock som uppstod inom den svenska populärmusikvärlden i juni i år när Lorentz – utan förvarningar – släppte uppföljningsalbumet ”Lycka till”.
– Vi började med att spela in redan i oktober året innan och jag ville släppa skivan till sommaren. Det sista med albumet blev klart två dagar innan vi gav ut det, säger Lorentz.
I samband med skivan är han nu ute på en omfattande turné med stopp i bland annat Lund och Malmö. Men framtidsplanerna tar inte slut där. Förutom olika modeprojekt som ”han inte kan berätta exakt hur det blir” med väntar ny musik – och kanske blir det överraskningssläpp även denna gång.
– Jag var faktiskt i Madi Banjas [svensk hiphopartist som Lorentz samarbetat med flertalet gånger] studio häromdagen och jobbade där lite med hans grejer. Men ja, jag kommer nog att släppa ny musik om inte allt för lång tid, skulle jag tro. Man blir ju alltid taggad av att komma ut på turné. Det kan vara en rätt bra metod för att börja skriva, säger han.
Fotnot: Egentligen skulle Lorentz ha spelat i Helsingborg den 4 november, men på grund av att The Tivoli gick i konkurs ställs denna spelning in. Biljetter köpta till denna spelning gäller till konserten på Mejeriet i Lund.

Lorentz

Om Lorentz: Född 1991. Slog igenom 2009 i hiphopduon Lorentz & Sakarias med albumet "Vi mot världen". Släppte 2014 sitt första soloalbum, "Kärlekslåtar", som bland annat vann "Årets hiphop/soul" på P3 Guld 2015.
I juni släpptes "Lycka till" och nu är han ute på turné där han spelar på Mejeriet i Lund den 3 november och på Moriskan i Malmö den 25 november.
Gå till toppen