Världen

Suu Kyi på oväntat besök i Rakhine

Burmas ledare Aung San Suu Kyi har överraskande besökt den våldsdrabbade delstaten Rakhine. Inom kort reser USA:s utrikesminister Rex Tillerson till Burma för att diskutera rohingyakrisen.

Rohingyaflyktingar anländer till Bangladesh.Bild: Bernat Armangue/AP/TT
Suu Kyi var på dagsbesök i delstaten för att besöka Sittwe, Muangdaw och Buthiduang, enligt ett regeringsuttalande. Fredspristagaren har tidigare fått stark kritik från det internationella samfundet för att hon inte gått hårdare åt militärens våld mot den statslösa befolkningen – övergrepp som enligt Amnesty International utgör brott mot mänskligheten.
Omkring 600 000 människor som tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya har flytt till grannlandet Bangladesh sedan slutet av augusti, då våldet eskalerade i Rakhine. Vittnesmål från flyktingarna gör gällande att burmesiska styrkor mördat och våldtagit oskyldiga människor och bränt ned deras byar.
Rohingyer är sedan årtionden utsatta för ett brutalt förtryck av Burma. Många bedömare tror att Suu Kyi väljer att vara tyst inför övergreppen av rädsla för landets mäktiga militär, medan andra förklarar hennes undfallenhet med rasism.
I den amerikanska senaten har ett förslag om att införa riktade sanktioner och reserestriktioner för Burmas militärledning lagts fram.
Och inom kort besöker USA:s utrikesminister Rex Tillerson Burma för att diskutera rohingyakrisen.
Samtidigt kommer varningar om att risken för att drabbas kolera i flyktinglägren i Bangladesh ökar.
– Vi har all anledning att vara oroliga för att vi kan hamna i en situation som kan leda till kolerautbrott, säger Elhadj As Sy, chef för Röda Korsets och Röda halvmånens internationella federation.
– Vi sitter definitivt på en tickande bomb, fortsätter han.
Fakta

Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5 miljoner–2 miljoner människor.

Sedan slutet av augusti har över 600 000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

Gå till toppen