Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Två män tog sig in i förarhytten när en patient vårdades i ambulansens bakutrymme

Bak i ambulansen vårdade personalen en patient. Under tiden tog sig två narkotikapåverkade in i förarhytten.

Under tisdagskvällen runt klockan 21.45 befann sig en ambulans på Axel Danielssons väg i Malmö för att föra en patient till sjukhuset. När ambulanspersonalen tog hand om patienten där bak tog sig de två männen in på både passagerarsidan och förarsidan.
– Vi hade en händelse där två villrådiga personer som uppfattades vara påverkade av något gjorde sig tillträde till förarhytten, säger Poul Kongstad, chef för Region Skånes prehospitala enhet.
Ambulansföraren, som assisterat sin kollega med att hjälpa patienten, föste ut de båda personerna och ingen kom till skada.
– Det var inte tal om att de skulle köra iväg, men det var en upprörd stämning givetvis. Vi kan inte acceptera att man sätter sig i förarhytten när vi har en patient i bilen, det är ett otillbörligt tillgrepp, säger Poul Kongstad.
Utrymmet bak där patienten och dennes anhöriga befann sig ska ha varit låst och det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada på grund av händelsen.
– Vi har inte fått några uppgifter om någon medicinsk avvikelse, att patientens vård ska ha påverkats av det här. Men det är förstås en obehaglig händelse för både vårdare och patienter när en sådan här sak sker.
Polisen kom till platsen inom ett par minuter och tog hand om de två männen.
Är det vanligt att sådant här inträffar?
– Vi hade en indikation på en stenkastning mot en ambulans i natt och det är en tuffare miljö nu än vad det varit innan. Tidigare har ambulanspersonal varit ganska fredade och det har varit mer räddningstjänsten och polisen som drabbats, men vi hamnar mer och mer i fokus nu, säger Poul Kongstad.
Gå till toppen