Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vipans upprustning dubbelt så dyr som beräknat

Förra året godkände kommunfullmäktige att Vipan ska byggas om och renoveras för 190 miljoner kronor. Men pengarna räcker inte på långt när. Nu beräknas ombyggnaden kosta 415 miljoner kronor.

Vipan måste rustas upp.Bild: Hussein El-Alawi
En lokalanalys av Vipans gymnasieskola har visat att lokalerna inte används effektivt. Det finns också stort behov av underhåll. Dessutom planerar kommunen att Komvux ska lämna sina lokaler på Gastelyckan och flytta in på Vipans område.
I mars 2016 beslutade därför kommunfullmäktige att bygga om och bygga till Vipan. Då beräknades notan till 190 miljoner kronor.
Men när kommunstyrelsen på onsdagen hade uppe frågan på nytt hade kostnaden stigit till 415 miljoner kronor.
”Tidigare kalkyl baserades på schabloniserade kvadratmeterpriser. Nu finns en programhandling med tillhörande kalkyl som beställningen är baserad på”, står det bland annat i tjänstemännens underlag, som också nämner att projektet nu är mer omfattande är tidigare.
Kommunstyrelsen sa på onsdagen ja till ombyggnaden, men kommunfullmäktige har sista ordet. I planerna ingår också att sälja Komvux nuvarande lokaler på Gastelyckan.
Läs mer: Dubbelt så dyrt bygge – igen?
Gå till toppen