Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Full fart på USA:s jobbmarknad igen

Den amerikanska arbetsmarknaden tog fart igen efter orkansäsongen. Siffran ändrar inte bedömningarna – en till räntehöjning kommer innan året är slut.

Personal sökes. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan/AP/TT
I oktober ökade sysselsättningen med 261 000 jobb, en hög siffra som dock ändå var sämre än väntat. Arbetslösheten föll till 4,1 procent, enligt siffror från arbetsmarknadsdepartementet.
Efter en svag septembersiffra i spåren av de svåra orkanerna låg förväntningarna på höga 310 000 nya jobb i oktober. Ekonomernas snittprognos för arbetslösheten låg på 4,2 procent.
I september rapporterades först en nedgång i sysselsättningen med 33 000 jobb, det första fallet på sju år. Den siffran justeras nu upp till plus 18 000. Så sammantaget landar siffrorna i linje med förväntningarna.
Samtidigt var löneökningarna låga, på årsbasis ligger de nu kring 2,4 procent, den lägsta nivån på snart två år, vilket indikerar att arbetsmarknaden inte är så stark som det ser ut. men bedömarna räknar ändå med att löneökningstakten ska ta fart när den amerikanska arbetsmarknaden, utifrån förutsättningarna, i det närmaste nått full sysselsättning.
På räntemarknaden gav den nya jobbsiffran inget större genomslag. Prissättningen på framtida obligationsaffärer visar att handlarna räknar med en till räntehöjning från den amerikanska centralbanken i december.
Gå till toppen