Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sprängattentat mot nattklubben Babel

Entrén till Babel på Spångatan sprängdes sönder i en detonation under natten till fredag. Även förra året utfördes ett sprängdåd vid nattklubben.

Bild: Patrick Persson
Explosionen hördes över ett stort område och det var många som larmade polisen strax efter 00.30.
– Jag vaknade av en stor jädra smäll. Det var en fruktansvärd smäll, säger en boende på Spångatan.
Flera vittnen på platsen har uppgivit att de såg en mopedförare köra därifrån i samband med explosionen. Eventuellt ska även en passagerare ha färdats på mopeden.
Entrédörren till Babel förstördes vid explosionen men i övrigt ska fastigheten inte ha fått några större skador. Nattklubben var stängd när explosionen inträffade och ingen person kom till skada, uppger polisen.
— Det är en kraftig sprängladdning som har detonerat. Vi rubricerar det som allmänfarlig ödeläggelse, säger Lars-Gunnar Backemyr, inre befäl vid polisen i Malmö.
Nationella bombskyddet kallades till platsen och säkerställde att inga andra misstänkta föremål fanns i området. Det oklart vilken typ av sprängmedel som har använts. Polisen har säkrat spår på platsen som skickats på analys. Men det bedöms inte röra sig om så kallade "bangers" eller en handgaranat.
– Den typen av sprängmedel lämnar helt andra spår efter sig. En handgranat lämnar exempelvis en sprint efter sig. Några sådana fynd har inte hittats på platsen, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.
Under natten har polisen hållit förhör med personer som befann sig i området. Hur många vill man inte gå ut med, för att inte påverka eventuella vittnen som ännu inte hörts. Nils Norling uppmanar den som tror sig sett eller hört något misstänkt att höra av sig till polisen på 114 14.
– Jag vill inte gå in på vad vittnen berättat om misstänkta gärningsmän, om de befunnit sig på moped eller dylikt. Vi är i stort behov av fler vittnesuppgifter, säger han.
Bild: Patrick Persson
Efter att bombgruppen avslutat sin insats tog polisens tekniker vid och genomförde en brottsplatsundersökning. Vid 04.40 var de färdiga på platsen och avspärrningarna hävdes.
Ingen person har ännu gripits. Ingen misstänkt finns.
— Vi arbetar med att försöka få fram en bakgrund till det hela. Vi har pratat med ägaren och tittat på en del andra ärenden men i nuläget finns det ingen känd hotbild som vi kan relatera till händelsen, sade Magnus Lefèvre, vakthavade befäl i polisregion Syd under natten mot fredagen.
I oktober förra året utfördes ett annat sprängdåd vid nattklubben då bland annat entrén förstördes. En sprängladdning detonerade då utanför den stängda klubben. Enligt Nils Norling ser polisen inte uppenbara kopplingar till det dådet i nuläget.
Morgonen efter explosionen. Träskivor täcker över hålet där det timmar tidigare fanns en dörr.Bild: Johannes Sundblad
Bild: Patrick Persson
Nytt sprängdåd mot nattklubben Babel på Spångatan i Malmö vid 00.30-tiden.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen