Dygnet runt

Vad tycker du ska hända med Stortorget?

Om Lernacken är det första man ser av Malmö från Bron så kan Stortorget vara det första intrycket turister får av Malmös centrum. En brunn, en kung, ett gatukök och en massa bilar är det som möter dem. En stor plats som i dag mest fungerar som ett gångstråk utan egentlig karaktär. Därför efterlyser vi era idéer för torget som blev snuvat på en ombyggnad för sex år sedan.

Här låg stadsbrunnen en gång. Fontänen från 1964 har skapats av skulptören Stig Blomberg och skänktes till Malmö stad av Agda och Herman Järnhardts stiftelse 1964.Bild: Lars Brundin
Det var meningen att Stortorget skulle börja byggas om 2011, året efter att Citytunneln invigdes. Malmö stad hade avsatt 95 miljoner kronor till ombyggnaden. Pengar som skulle användas till att flytta kungastatyn närmare Lilla torg, att minska bilparkeringen, till ett nytt vattenspel, ett sommarkafé, nya träd och ny ljussättning.
Stortorget, så som det var tänkt i ombyggnadsplanen från 2011.Bild: Land/Urban Design/Marjamaa arkitekter
Dessutom var tanken att trottoarerna skulle bli bredare med vackra sittvänliga granithällar.
– Torget blir en mer inbjudande och vackrare mötesplats för Malmöbor och besökare men också bättre anpassat för de stora arrangemangen, sa Emmanuel Morfiadakis (S) som var ordförande för tekniska nämnden i mars 2010 när beslutet fattades.
Våren 2011 skulle ombyggnaden dra igång, men det hände inget. I stället drog politikerna i nödbromsen i augusti samma år.
Formen från Jörgen Kocks hus kan kanske inspirera till morgondagens Stortorget.Bild: Lars Brundin
Stortorget ramlade ner i kategori C när politikerna gick genom 180 byggprojekt som man menade var tillväxtskapande för Malmö. Scaniabadet, vattenparken i Hyllie och nya parker i bostadsområden knuffade Stortorget till lagerhyllan och där ligger ombyggnadsplanerna fortfarande kvar.
– Torget används ju som det är, sa Ilmar Reepalu (S) till Sydsvenskan. Han var kommunstyrelsens ordförande när beslutet fattades.
Och visst används torget, men främst som ett gångstråk till och från Södergatan. Att Optimistorkestern vänder ryggen mot Stortorget känns nästan symboliskt. Den är på väg från tomrummet mot händelsernas centrum via Södergatan.
Det finns ytterligare åtta entréer till torget som trots sin kvadratiska form har rundade stenläggningar.
Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Under den varma årstiden kan man se lunchätare sitta på stenfundamentet där Karl X Gustaf tronar med sin häst Hannibal. Kungen som såg till att bland annat Skåne blev svenskt 1658 – 120 år efter att torget anlades.
På de gröna bänkarna sitter folk och vänder ansiktet mot solen och Stig Blombergs bronsbrunn, från 1964, lockar fotograferande turister. Under Malmöfestivalen är torget späckat med folk, underhållning, mat och dryck.
Men under de resterande 51 veckor är transportsträcka ett ord som förknippas med Malmös största och första torg. Men sträckan är inte given.
Flygbild över Stortorget.Bild: Lars Brundin
När Stortorget skulle byggas om 2011 var parkeringsplatsen mycket mindre.Bild: Lars Brundin
Därför efterlyser vi era idéer om hur torget kan förändras. Du har en stor bit av Malmö att fundera över. Inspirerat av renässansens tankar om symmetri är torget 200 steg från den ena kanten till den andra, från norr till söder, från öster till väster.
Tittar man upp så hittar man bistra män som blickar ut mot Stortorget.Bild: Lars Brundin
En vacker gammal träport och djurskulpturer är andra inspirationskällor.Bild: Lars Brundin
Det finns massor av detaljer i fasaderna runt torget som kan inspirera. Idag är det enbart landshövdingen och gäster på de två hotellen som bor på torget.
Vad vill du att torget ska ha för funktion, vad ska dit och vad ska bort? Tänkt fritt, stort och kanske lite galet. Men låt brunnen vara kvar.
Skriv ner dina tankar, eller så kan du också rita ut dina idéer på kartan här (skriv ut den eller spara ner och jobba med ritprogram eller varför inte skissa på den i papperstidningen). Skissa på ditt Stortorget, ta en bild av skissen och lägg ut den på sociala medier med hashtaggen #framtidensstortorget.
Eller mejla bild och/eller dina skriftliga idéer till lotta.satz@sydsvenskan.se eller jonas.gillberg@sydsvenskan.se. Du kan följa idéerna på Dygnet Runts facebooksida så fort de börjar trilla in.
De underjordiska toaletterna har hänglås, men visst kan det hända något även under jorden på det nya Stortorget - galleri, minimuseum eller kanske en bar som i Manchester.Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Kung Karl X Gustav är flyttbar. I Malmös stads eget förslag från 2010 hade han flyttats närmare Lilla torg.Bild: Lars Brundin
Läs alla artiklar om: Fyll Malmös tomrum!
Gå till toppen