Wimans blogg

Max Wiman: Blir det inte fullsatt på MFF:s guldparty?

Historien är varierad kring Malmö FF:s firarmatcher på 2000-talet.

Lördag eftermiddag var det sålt 20 668 biljetter till allsvenska avslutningsmötet mellan klara mästarna Malmö FF och BK Häcken.
Inte slutsålt alltså, finns förhållandevis gott om biljetter på södra kortsidans nedre del där mittsektionerna är nästan osålda.
Det fick mig att titta på hur det sett ut under 2000-talet när MFF tagit guld och historien är ganska varierad, i några fall hade jag faktiskt glömt helt hur det sett ut när MFF säkrat guldet.
Så vi tar väl det från början.
2004
Ingen MFF-are har väl glömt den dramatiken - när guldet säkrades på en straffretur. Niklas Skoog sköt straffen och Jon Inge Höiland ångade fram och slog in returen mot Elfsborg och MFF därmed tog guldet före Halmstad.
Största guldfirarsiffran på 2000-talet, eftersom det var på gamla stadion. 27 343 åskådare på plats.
2010
En dramatisk säsong där MFF och HIF slogs om titeln, avgjordes i sista omgången när MFF slog Mjällby med 2-0. Senaste gången MFF avgjort på hemmaplan. 24 148 åskådare såg den matchen. Den högsta på Swedbank stadion. Den siffran går inte att nå i dag, då kapaciteten på ståplats justerats.
2013
MFF säkrade guldet med två mål från Guillermo Molins i nästa sista omgången i Borås mot Elfsborg. Massor av MFF-supportrar på plats - sen kom det 24 148 åskådare på avslutningsmatchen och medaljutdelningen när MFF mötte Syrianska. Bortalaget avstod sin sektion helt.
2014
Ett sent mål från Markus Rosenberg garanterade guldet redan i bortamötet med AIK fyra omgångar före slut. MFF vann med 3-2. Därefter kom 16 122 till stadion och såg MFF förlora mot Elfsborg och faktiskt enbart 13 382 åskådare i sista hemmamatchen mot BP. Det officiella medaljfirandet skedde på bortaplan i Åtvidaberg. Har faktiskt inte något minne av det alls. MFF förlorade med 1-2 och hyllades inför enbart 4 125 åskådare.
2016
MFF-supportrar fyllde upp i princip hela arenan i Falkenberg när MFF säkrade guldet tre omgångar från slutet genom att vinna med 3-0. Därefter väntade en bortamatch mot Gefle (0-1-förlust) innan 21 719 åskådare hyllade mästarna i avslutningen när MFF vann med 3-0. Som jag minns det var det fullt, men Hammarby hade ju en hyfsat stor bortasektion reserverad även om den minskades.
2017
Ska vi rekapitulera det här året så här långt också då? Guldet säkrade MFF i Norrköping fyra omgångar från slutet. Efter det följde toppfajten mot AIK då laget ju ändå skulle hyllas lite inofficiellt. Det var god stämning på läktarna, men det var trots allt "bara" 19535 åskådare på plats. Nästan mer imponerande att över 500 tog sig till Uppsala och mötet med Sirius därefter.
Nu återstår bara Häckenmatchen och det mesta tyder alltså på att det inte blir helt fullsatt på den, men totalt sett ökar MFF publiken det här året.
Gå till toppen