Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Dissa Kinas nationalsång – hamna i fängelse

Den kinesiska nationalsången spelas i samband med ett sammanträde för folkkongressen i mars i år. Arkivbild.Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Kina skärper regelverket kring nationalsången "De frivilligas marsch" – rejält.
Att vanära sången betraktas nu som brottsligt och kan ge fängelse i upp till tre år, efter att ett tillägg till lagstiftningen på området godkänts av ett utskott i folkkongressen. De nya reglerna gäller i fall där sången "allvarligt" vanhedrats.
Enligt tidigare föreskrifter kan det ge 15 dagars fängelse att bete sig illa när sången spelas, eller att framföra den i fel sammanhang.
Straffskärpningen kommer i kölvattnet av att Kinas ledare Xi Jinping fått sitt mandat förlängt och målat upp en nationalistiskt anstruken vision för sina kommande fem år vid makten.
Nationalsången har hamnat i fokus den senaste tiden, bland annat efter att fotbollssupportrar i halvautonoma Hongkong buat medan den spelats vid matcher mot kinesiska lag. Demokratiaktivister befarar att de nya reglerna kommer att användas för att begränsa yttrandefriheten i Hongkong.
Gå till toppen