Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Immigrantflicka släppt från häktet

En cp-skadad papperslös tioåring har frigivits efter att ha placerats på ett ungdomshem av gränsvakter i USA. Fallet har väckt ilska bland många som ifrågasätter immigrationsmyndigheternas prioriteringar.

En tioåring fördes till ett ungdomshem för migranter direkt från barnsjukhuset. Nu har hon släppts.Bild: Courtney Sacco/AP/TT
Flickan frigavs tre dagar efter att medborgarrättsrörelsen American Civil Liberties Unions jurister lämnat in en stämningsansökan om fallet. Hon frihetsberövades förra veckan efter en operation vid ett barnsjukhus, 24 mil från hemmet i Laredo i Texas, nära gränsen mot Mexiko.
"Gränsbevakningens beslut att rikta in sig på en ung flicka på ett barnsjukhus är samvetslöst. Inget barn borde behöva gå igenom ett sådant trauma och vi arbetar på att se till att det aldrig händer igen", säger juristen Michael Tan i ett uttalande.
Flickan reste till sjukhuset i Corpus Christi i en ambulans som stoppades av gränsvakter. De följde henne till sjukhuset och väntade där tills hon var färdigbehandlad.
Hon placerades sedan på ett ungdomshem för migranter medan hon inväntade en möjlig utvisning.
Regeringen säger att det var rätt att frihetsberöva flickan eftersom hon reste utan en förälder eller annan laglig vårdnadshavare. En släkting som är amerikansk medborgare följde med flickan i stället för föräldrarna som fruktade att gripas.
Familjen tog sig olagligt till USA från Mexiko när flickan var tre månader gammal för att hon skulle kunna få bättre vård.
Gå till toppen