Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: ”Inte okej” är inte okej. Fixa det.

Löfven (S) och Kristersson (M). Ansvaret vilar på dem.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Bertil Gustafsson fick strax före midsommar besked om att han led av cancer i bukspottskörteln, men inget om operationstid. Kö, kö, kö. Och semestertider. När operationen blev av hade cancern spritt sig, rapporterar DN (27/10). Det var för sent.
Inte okej, som statsminister Stefan Löfven (S) brukar säga, med bekymrad min.
Om det här vore ett undantag kunde det listas som tragiskt. Men exemplen på vårdens tillkortakommanden är för många. Det som den vårdande kirurgen skrev i sin avvikelserapport var att det inte går att dra ner på vårdplatser eller operationsresurser bara för att det är sommar.
Ofta handlar det om sjuksköterskebrist. Inte minst specialister, som operationssköterskor och barnmorskor, är en bristvara. Det betyder att politikerna gått bet på att utbilda tillräckligt många och på att hålla kvar dem i den svenska vården. Lön? Arbetsvillkor?
När polishuset i Helsingborg attackerades häromveckan eller när en polismans hem i Västerås besköts (28/10) kom ytterligare påminnelser om att polisen inte kan skydda ens sig själv. Politikerna stod arga och frustrerade och försäkrade att de var … ja, arga och frustrerade. Regeringen och oppositionen tillsammans. Valhänta mot verkligheten.
Men att bara konstatera att det inte duger, unisont och da capo, hjälper föga. Ett samhälle som inte kan leverera den välfärd eller den trygghet som skatteuttaget ger anledning att räkna med lämnar walk over. Och ansvaret är de folkvaldas. Räcker lagen? Räcker resurserna? Räcker viljan att förändra?
Vem som helst kan vara upprörd. Politikerna måste rätta till bristerna. När de etablerade partierna misslyckas här står populisterna på kö. Inte med lösningar, men med sedvanliga beskyllningar om att allt är invandrarnas fel. Att sedan allt fler väljare – i brist på bättre besked – lyssnar till denna sirensång kan inte förvåna.
Gå till toppen