Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kritikstorm mot Studentaftons bokning av Alexander Bard

Artisten och debattören Alexander Bard har uppmärksammats för sitt motstånd till nätkampanjen Me too och försvar av en våldtäktsanklagad journalist. Nu riktas en kritikstorm mot Studentafton i Lund sedan de bokat in Bard till Grand hotel den 8 november.

Alexander Bards besök på Studentafton den 8 november handlar om internets roll i det moderna samhället men möts av stora protester kopplade till hans kommentarer kring Me too-kampanjen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Studentaftons event med Alexander Bard, "Digital revolution — ett paradigmskifte", är förvisso slutsålt. Men valet av gäst har också vållat en storm av protester mot Studentafton.
Det är framförallt Alexander Bards uttalande kring Me too-kampanjen som väcker ont blod. I flödet på Studentaftons olika Facebooksidor blandas kommentarer som "Ska bli intressant!" och "Söker biljett!" med inlägg som "Är ni dumma i huvudet! alternativt bara hatar kvinnor".
Kritiker har också lagt upp skärmdumpar från Bards Twitterkonto.
Läs mer: Alexander Bard ska tala om digital revolution
Alexander Bard har tweetat flitigt på engelska på temat Me too. Bland annat har han skrivit att ”historien är full av kvinnor som anklagat män för sexuella övergrepp som aldrig hänt. Hur blev kvinnor plötsligt 100% trovärdiga just 2017?”.
I en intervju med Metro sa Bard att Me too till en början var en ”fin och jättebra kampanj om kvinnors utsatthet på arbetsplatser och i samhället”, men att den har ”fullkomligt urartat”.
Mest uppmärksammad är kanske hans intervju med Expressen där han kommenterar våldtäktsanklagelserna mot en Aftonbladet-journalist som är Bards vän. "För mig är [kvinnans namn] en galen toka. Jag förstår inte varför hon skulle vara trovärdig. Ni publicerar anfall på oskyldiga män hela tiden i er jävla skittidning. Fuck off".
Läs mer: Patriarkatet faller nu – och det skrämmer uppenbarligen skiten ur en del
På Studentaftons Facebooksida anser en av kritikerna att bokningen är ett "tydligt exempel på normalisering av rasism och sexism", en annan menar att Alexander Bard har sin yttrandefrihet kvar även om han avbokas och uppmanar Studentafton att "våga visa att de inte vill ge en plattform åt sexism och hat".
Men även kraven på att Bard ska avbokas får kritik. I kommentarer på Facebooksidan hänvisas till yttrandefriheten. Och i en text den 3 november på Göteborgspostens ledarsida menar den liberala skribenten Adam Cwejman att "universitetsstudenternas kamp mot vissa åsikter är en ny form av totalitarism".
Studentafton har heller ringa planer på att möta kraven på att avboka.
— Vi förstår att Bards uttalande om Me too väcker starka känslor men han har varit bokad länge och temat är digitalisering. Vi tror på ett öppet samtal och debatt och värnar om att det ska vara just en fysisk plats istället för att det enbart sker på nätet, säger Wendela Wennström, Studentaftons förman.
Hon berättar att Studentaftonutskottet varit helt enigt eftersom det finns en tydlighet kring vad Studentafton står för.
— Det ligger i vårt DNA att ha en extrem bredd på olika teman och olika personer och det är naturligt att det väcker känslor. Däremot ställer vi oss aldrig bakom våra gästers åsikter och jag har förståelse för att folk är kritiska till Bards uttalanden kring Me too, säger hon.
Redan sedan tidigare är det klart att onsdagens Studentafton avslutas med en extra lång frågestund på 45 minuter.
– Frågestunden har alltid värderats väldigt högt och är det viktigaste inslaget under en Studentafton. Där kan man ställa vilka frågor man vill, säger Wendela Wennström.
Gå till toppen