Malmö

Tredje stöldkuppen mot bilhandlare på ett år – stal BMW-rattar för hundratusentals kronor

Tjuvar stal elva nya BMW-rattar från Förenade Bil i Malmö. Natten därpå skedde ett liknande inbrott mot Förenade Bils anläggning i Ängelholm. Där kunde polisen gripa två gärningsmän.

Bilratten på bilden är av äldre modell än de som åsyftas i artikeln. Bilden är en arkivbild.Bild: Jannik Hansen
Larmet från Förenade Bil i Malmö gick vid 02.50 natten mot torsdagen. När polisen kom fram fann de elva bilar av märket BMW med krossade sidorutor. Det hade varit inbrott i samtliga och det som saknades var bilrattarna.
Enligt polisen är den här typen av nyproducerade bilrattar från BMW extremt stöldbegärliga.
– Vi har minst hundra stölder av BMW-rattar i Malmö, bara i år. Det är mestadels den här nyare typen av universalrattar för de kan installeras också i bilar av äldre modell, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.
Att reparera de 11 bilarna kommer att kosta runt 300 000 kronor, enligt Förenade Bils vd Jan Hagman.
– Det känns för jäkligt. Det är ett gissel för hela samhället att internationella ligor kan komma till landet och plundra, säger han.
Det är tredje gången som Förenade Bil i Malmö utsätts för inbrott där tjuvarna stjäl rattar och annan utrustning från BMW-bilar. Och det kunde ha blivit ännu värre: under natten till fredagen skedde ytterligare ett inbrott, men denna gång på Förenade Bils anläggning i Ängelholm. Där var polisen snabbt på plats och kunde gripa två män, 27 och 28 år gamla, som saknar hemvist i landet. De sitter nu häktade misstänkta för stöld.
– Jag är nöjd och belåten med att man grep de här två och det ska bli spännande att se vad följderna blir och om de kan länkas till stölden i Malmö. Vi behöver se effekterna av ett gripande och ett straff, säger Jan Hagman.
HD och Sydsvenskan har tidigare rapporterat om den här typen av stölder. Vanligtvis sker stölderna från privatpersoners bilar som står parkerade på gatan. Förutom rattar stjäls bland annat airbags och strålkastare.
Läs mer:123 stölder av bildelar sedan nyår i Malmö
Bildelarna misstänks smugglas utomlands och används för att reparera andra bilar. Enligt Nils Norling är det inga nybörjare som utför stölderna.
– De jobbar otroligt snabbt och är skickliga på det de gör, säger han.
Polisen har tidigare uppgett till HD och Sydsvenskan att man misstänker att en organiserad liga står bakom de rekordmånga stölderna.
– Vi har stoppat bilar med bildelar, de har varit både svensk- och utlandsregistrerade. Vi vet inte om det är en svensk eller en utländsk liga, sade Nils Norling då.
Läs mer:
Läs mer:Klippte upp staket och stal nio BMW-rattar
Läs mer:Biljakt i natt utan körkort – rattjuvar i Slottsstaden greps på Kroksbäck
Gå till toppen